in ,

Dobrovoľníci a právnici ohlásili boj proti digitálnemu anticiganizmu, previnilci sa už sankciám nevyhnú

10.6.2022 (Webnoviny.sk) – Dobrovoľníci a právnici budú spolu v rámci projektu Fóra pre ľudské práva (FORUM) a Európskeho centra pre práva Rómov (ERRC) bojovať proti nenávistným prejavom voči Rómom na Slovensku. Informovala o tom Maria Machajdíková zo Socia – nadácie na podporu sociálnych zmien.

Šírenie nenávistných prejavov

Dobrovoľníci majú monitorovať a nahlasovať nenávistné prejavy, ktoré budú následne právnici riešiť právnou cestou. Iniciatíva bude trvať do roku 2024 a jej cieľom je využiť právne prostriedky proti tým, ktorí umožňujú, aby sa na internete šírili nenávistné prejavy voči Rómom.

Machajdíková doplnila, že projekt je súčasťou iniciatívy ERRC financovanej Európskou úniou, ktorej cieľom je nahlasovať a právnou cestou riešiť nenávistné prejavy na internete aj v bežnom živote na Slovensku, v Bulharsku a Rumunsku.

„Nahlasovanie nenávistných prejavov je mimoriadne dôležité, aby sa obetiam poskytla náprava a aby sme páchateľom a mediálnym platformám ukázali, že nenávistný obsah nie je v našej spoločnosti vítaný. Dúfame, že posilníme postavenie rómskych obetí nenávistných prejavov a podporíme ich dôveru v právny štát,“ ozrejmila projektová manažérka a právnička z Fóra pre ľudské práva Alexandra Dubová.

Boj proti digitálnemu anticiganizmu

Novú iniciatívu zameranú na boj proti digitálnemu anticiganizmu organizátori spustili na online stretnutí 7. júna. Na stretnutí sa zúčastnili mimovládne organizácie pracujúce s rómskymi komunitami a odborníci na boj proti nenávistným prejavom na internete.

Na otvorení iniciatívy sa zúčastnili aj zástupcovia štátnych inštitúcií vrátane Slovenského národného strediska pre ľudské práva, Kancelárie verejného ochrancu práv a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ktorí vyjadrili projektu podporu.

Viac k témam: ERRC Európske centrum pre práva Rómov, Rómovia, Šírenie nenávisti, Verejný ochranca práv
Zdroj: Webnoviny.sk – Dobrovoľníci a právnici ohlásili boj proti digitálnemu anticiganizmu, previnilci sa už sankciám nevyhnú © SITA Všetky práva vyhradené.

Ak padne minister Sulík, skončí aj Hegerova vláda, varoval Kollár

Prezident Zelenskyj má pozitívne správy zo Zaporižžskej oblasti, je odhodlaný zmariť plány okupantov