Categories: SlovenskoSprávy

Deti do veku 13 rokov pociťujú v živote väčšie šťastie ako tínedžeri, vyplynulo z prieskumu pre UNICEF

7.9.2024 (SITA.sk) – Mladšie deti vo veku do 13 rokov sú vo všeobecnosti šťastnejšie ako staršie deti. Pocit šťastia je najčastejšie spájaný s deťmi z rodín s vyššími príjmami alebo s tými, ktoré žijú s oboma rodičmi.

Vyplýva to z nového prieskumu Slovenskej nadácie pre UNICEF, ktorý bol realizovaný v spolupráci s Českým výborom pre UNICEF a odhaľuje dôležité poznatky o životoch detí na Slovensku a v Českej republike. Štúdia sa zamerala na rôzne aspekty ich každodenného života vrátane pocitov šťastia, výziev, ktorým čelia a bezpečnosti na internete.

Dôvody nešťastia u detí

Z prieskumu vyplýva, že deti sa najčastejšie cítia nešťastné, keď sa im nedarí v škole alebo keď sú obeťou urážok. Zaujímavým zistením je, že neúspechy v škole viac trápia žiakov gymnázií.

Až 75 percent dievčat a 58 percent chlapcov chodí do školy rado, nielen kvôli priateľom, ale aj kvôli novým vedomostiam. Z prieskumu v Českej republike vyplýva, že mladšie deti kladú väčší dôraz na rodinu ako zdroj šťastia, zatiaľ čo staršie deti (14 – 17 rokov) si viac cenia priateľstvá.

Bezpečnosť detí na internete

Dôležitým aspektom prieskumu bola aj bezpečnosť detí na internete. Štvrtina detí na Slovensku sa necíti bezpečne v online priestore a 14 percent detí už má skúsenosť s kyberšikanou, pričom staršie dievčatá sú týmto problémom konfrontované častejšie.

Podobne aj v Českej republike je kyberšikana rastúcim problémom, ktorý ohrozuje predovšetkým dievčatá vo veku 14 – 17 rokov. Až 90 percent oslovených detí na Slovensku a v Česku súhlasí, že pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú, je dôležité, avšak len polovica z nich to reálne aplikuje v praxi.

Približne tretina detí je členom nejakej záujmovej skupiny, najčastejšie ide o športové kluby. Viac ako polovica detí sa často nudí, no na druhej strane sa 18 percent detí sťažuje na príliš veľa aktivít a nedostatok času na oddych.

Deti v krízových situáciách

„UNICEF počúva každé dieťa a týmto im dáva priestor vyjadriť svoj názor. Tieto zistenia nám zároveň poskytujú dôležité informácie o tom, ako môžeme podporiť pohodu a bezpečnosť našich detí,“ uviedla Monika Molnárová zo Slovenskej nadácie pre UNICEF.

Ako dodala, so začiatkom školského roka narastá aj potreba pomoci deťom v krízových situáciách nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Jednou z možností, ako prispieť, je zakúpenie si Darčeka pre život, ktorý poskytuje nevyhnutnú pomoc deťom v núdzi.

Prostredníctvom kúpy školských pomôcok, ale aj viacúčelového stanu, UNICEF každý rok vypraví tisícky detí do školy. Viac informácií o možnostiach pomoci možno nájsť na unicef.sk/darceky.

Viac k témam: Deti, Kyberšikana, Prieskum, Šťastie
Zdroj: SITA.sk – Deti do veku 13 rokov pociťujú v živote väčšie šťastie ako tínedžeri, vyplynulo z prieskumu pre UNICEF © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecko začalo s náhodnými kontrolami na hraniciach so svojimi piatimi západoeurópskymi susedmi, chce tak potlačiť nelegálnu migráciu

Kontroly sa začali na hraniciach s Francúzskom, Holandskom, Belgickom, Luxemburskom a Dánskom.

18 minút ago

Počet obetí záplav v strednej Európe stúpol na šestnásť. Nové obete ohlásilo Poľsko, Česko a Rumunsko

Doteraz o život prišlo sedem obyvateľov Rumunska, piati ľudia v Poľsku, traja v Česku a…

18 minút ago

Rezignoval francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, spochybnil tým vedenie predsedníčky EK von der Leyenovej

Breton naznačil, že Von der Leyenová konala poza jeho chrbát, aby dostala na jeho miesto…

1 hodinu ago

Rozsah škôd je podľa Fica veľký, ale zvládnuteľný zo strany štátu. Povodne si pozrel z vrtuľníka (video)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí vlády SR potvrdil, že všetky záchranárske…

1 hodinu ago

Ministerstvo investícií vyhlásilo výzvy, ktoré môžu pomôcť aj regiónom zasiahnutými živelnými pohromami (video)

Na tlačovej besede v Košiciach o tom informoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

1 hodinu ago

Rusko opäť posilňuje armádu. Putin vydal dekrét o zvýšení počtu vojakov na 1,5 milióna

Urobil to v čase, keď ruská vojna proti Ukrajine trvá už viac ako 2,5 roka.

2 hodiny ago