Categories: SprávySvet

„Dalšího čecho – Slováka už NE!“, v politickej antikampani vytiahli proti Babišovi slovenskú kartu

18.1.2023 (Webnoviny.sk) – Proti kandidátovi na post prezidenta Českej republiky Andrejovi Babišovi vytiahli pred druhým kolom volieb slovenskú kartu. Upozorňuje na to Plus 7 dní s tým, že bilbord vyvesený v Prahe spája Babiša s Gustávom Husákom.

Babiš v dehonestujúcom stvárnení

Dalšího čecho – Slováka už NE!“ hlása bilbord siahajúci cez dve poschodia budovy v pražskej mestskej časti Újezd. V hornej časti je čiernobiela fotografia slovenského komunistu Gustáva Husáka, ktorý sa v roku 1975 stal prezidentom Československej socialistickej republiky a abdikoval v roku 1989. Do dolnej časti bilbordu jeho tvorcovia umiestnili kandidáta na českého prezidenta Andreja Babiša v dehonestujúcom stvárnení, uvádza Plus 7 dní.

Na kampaň proti Babišovi založenej na xenofóbii, ktorá je dielom spolku dekomunizace.cz, upozorňuje aj slovenská režisérka a dokumentaristka Zuzana Piussi. Ako uvádza na Facebooku, bilbord sa nachádza blízko domu, kde býva.

Pohŕdanie voči Slovákom

Rozumiem, že to v spoločnosti teraz vrie, ale musí sa tá nenávisť obracať proti Slovákom? Alebo tá nenávisť a pohŕdanie voči Slovákom je tu tak veľká, že to teraz vybublalo?“ pýta sa Piussi.

Považujeme za neprijateľné a nebezpečné, keď sa na odpor voči kandidátovi používa jeho pôvod,“ uvádza krajanský spolok Pražská kaviareň hlásiaci sa k odkazu prvej Československej republiky, ktorého členmi sú obyvatelia Slovenskej republiky dlhodobo žijúci v Česku.

Neprijateľná antikampaň

Považujeme tento typ antikampane za neprijateľný práve preto, že jej hlavným motívom, nie je morálny charakter alebo názorové pozadie Andreja Babiša, ale ako hlavný problém prezentuje jeho príslušnosť k národnostnej menšine Slovákov žijúcich v Českej republike,“ píše Pražská kaviareň vo svojom stanovisku podľa Plus 7 dní.

Bývalý český premiér Babiš získal v prvom kole českých prezidentských volieb 35 percent hlasov a v druhom kole bude súperiť s Petrom Pavlom, ktorý v prvom kole dostal 35,39 percenta hlasov.

Viac k témam: Kandidáti, politická kampaň, Prezidentské voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – „Dalšího čecho – Slováka už NE!“, v politickej antikampani vytiahli proti Babišovi slovenskú kartu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Slovenská pošta zvyšuje dostupnosť doručovania zásielok, rozširuje partnerské prevádzky na balíky

Mnohé partnerské prevádzky na výdaj zásielok sú otvorené aj cez víkendy a do neskorých poobedňajších…

6 hodín ago

Reedukačné centrum pre dievčatá v Trstíne po rokoch skončí, zamestnanci si už hľadajú prácu inde

Generálny prokurátor po neohlásenej návšteve konštatoval, že podmienky v zariadení „sú katastrofálne a nehodné starostlivosti…

9 hodín ago

Posledné ruské útoky na ukrajinský energetický systém spôsobili škody za viac ako miliardu dolárov

Najväčšie škody v dôsledku masových útokov utrpeli tepelné a hydrogeneračné zariadenia, ako aj elektrické prenosové…

10 hodín ago

Tínedžer sa priznal na polícii v súvislosti s útokom na kandidáta do Európskeho parlamentu

„Zažívame nový rozmer antidemokratického násilia," povedala ministerka. Viac

11 hodín ago

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne podvodné drony

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Slovensko okrem bilaterálnej humanitárnej pomoci bude Ukrajine aj naďalej nevojensky…

11 hodín ago