in ,

Členstvo Fínska a Švédska v NATO je hlavnou prioritou aliancie, Stoltenberg vyzval posledné dve krajiny na potvrdenie

28.2.2023 (SITA.sk) – Členstvo Fínska a Švédska v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) je podľa jej generálneho tajomníka hlavnou prioritou. Jens Stoltenberg v utorok vyzval Turecko a Maďarsko, aby urgentne ratifikovali prístupové protokoly severských krajín, keďže tak ešte neurobili ako jediní členovia aliancie.

Fínsko aj Švédsko budú členmi NATO

Stoltenberg na tlačovej konferencii s fínskou premiérkou Sannou Marin v Helsinkách povedal, že pri zabezpečovaní členstva pre Fínsko a Švédsko sa dosahuje pokrok, podrobnosti však nezverejnil.

Som absolútne presvedčený, že Fínsko aj Švédsko sa stanú členmi NATO,“ vyhlásil a zopakoval, že obe krajiny plne spĺňajú kritériá a „dosiahli to, čo mali urobiť“ po tom, čo v máji požiadali o vstup do aliancie.

Marin naznačila, že spomalenie vstupu Fínska a Švédska do NATO riskuje narušenie dôveryhodnosti aliancie a jej politiky otvorených dverí. Pre vstup do NATO je potrebné jednohlasné schválenie od jeho existujúcich členov.

Cieľom je odstrániť prekážky

Turecko podľa Stoltenberga súhlasilo s obnovením rokovaní o fínskom a švédskom členstve v NATO začiatkom budúceho mesiaca v Bruseli. Cieľom je odstrániť prekážky a problémy, ktoré má Ankara, najmä so Švédskom. Maďarský parlament podľa neho jasne povedal, že bude posudzovať ratifikáciu o pár dní. Šéf NATO dúfa, že pozitívny výsledok hlasovania príde čoskoro.

Fínsky parlament sa chystá prijať legislatívu, ktorá umožní vstup krajiny do NATO.

Viac k témam: členstvo v NATO, Fínska premiérka, Generálny tajomník NATO, Hlasovanie
Zdroj: SITA.sk – Členstvo Fínska a Švédska v NATO je hlavnou prioritou aliancie, Stoltenberg vyzval posledné dve krajiny na potvrdenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Legendárne trapasy celebrít: pripomeňte si tieto momenty

Tesco aj v roku 2023 zvyšuje platy, investuje 12 miliónov eur