in ,

Čaputová sa zúčastní na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Bidenom

19.9.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok po pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. odletela do New Yorku v Spojených štátoch amerických, kde sa v utorok 20. septembra koná 77. Valné zhromaždenie OSN. Prezidentka tu vystúpi aj s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy.

Ako informuje hovorca prezidentky Martin Strižinec v tlačovej správe, Čaputová sa taktiež zúčastní na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Joeom Bidenom a prvou dámou Jill Bidenovou. Na Slovensko prezidentka odletí vo štvrtok 22. septembra.

V pláne je i stretnutie prezidentky s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Okrem toho sú naplánované viaceré bilaterálne rokovania týkajúce sa aktuálnej energetickej krízy.

Čaputová sa tiež stretne s krajanmi pôsobiacimi v USA a zároveň odovzdá vysoké štátne vyznamenanie profesorke Ruzene Bajscyovej. Táto slovenská rodáčka pôsobí na univerzite v Berkeley a patrí medzi najvýznamnejšie odborníčky na robotiku a umelú inteligenciu.

Viac k témam: Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová sa zúčastní na slávnostnej recepcii podávanej americkým prezidentom Bidenom © SITA Všetky práva vyhradené.

Japonsko vyzýva na evakuáciu deväť miliónov ľudí, dôvodom je supertajfún

Rusi opäť zasiahli civilné ciele v Charkivskej oblasti, zranili niekoľko osôb vrátane dieťaťa