in ,

Čaputová: Ruský útok na Ukrajinu je zradou všetkých padlých, ktorí bojovali proti skutočnému, a nie domnelému nacizmu

8.5.2022 (Webnoviny.sk) – Nemôžeme si v tento deň zavrieť oči pred krutou pravdou. Ruský útok na Ukrajinu je zradou všetkých tých padlých, ktorí bojovali proti skutočnému, a nie domnelému nacizmu a fašizmu.

Na sociálnej sieti to napísala prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti štátneho sviatku Dňa víťazstva nad fašizmom.

„Pred 77 rokmi – 8. mája 1945 – sa na európskom kontinente skončil doposiaľ najtragickejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva. Odvtedy vojna nebola nikdy bližšie našich hraníc, ako je dnes. Druhá svetová vojna priniesla obrovské utrpenie a smrť viac ako 60 miliónom ľudí. Slovensko oslobodzovali vojská troch štátov. Okrem 1. československého armádneho zboru v ZSSR to bola Červená armáda a Kráľovská rumunská armáda. Príslušníkom všetkých týchto armád som dnes pri pamätníku v Badíne a na cintorínoch padlých vo Zvolene vzdala úctu,“ uviedla hlava štátu.

Podľa nej Červená armáda počas 2. svetovej vojny stratila najviac vojakov a patrí jej veľký podiel na ukončení vojny a porážke nacizmu.

„Terajšiu úctu, ktorú jej vyjadrujeme, však nemožno vnímať ako legitimizáciu súčasného kremeľského režimu,“ dodala.

Viac k témam: Deň víťazstva nad fašizmom, Druhá svetová vojna, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia
Zdroj: Webnoviny.sk – Čaputová: Ruský útok na Ukrajinu je zradou všetkých padlých, ktorí bojovali proti skutočnému, a nie domnelému nacizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

Jill Bidenová spravila neočakávaný krok. Odcestovala na Ukrajinu, kde mala stretnutie so Zelenskou (foto)

Sociálna poisťovňa pre pokles poberateľov vypláca menej garančných dávok ako pred rokom