Categories: SlovenskoSprávy

Čaputová a Pellegrini sa stretli so zástupcami cirkví, diskutovali o zmiernení napätia po atentáte na Fica (video)

22.5.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini sa v stredu stretli v Prezidentskom paláci so zástupcami cirkví a náboženských spoločností s cieľom prispieť k upokojeniu spoločenskej atmosféry po útoku na premiéra Roberta Fica.

Prezidentka po stretnutí zdôraznila, že cirkvi a náboženské komunity zohrávajú kľúčovú úlohu vo formovaní hodnôt a určovaní spoločenského diskurzu a v neposlednom rade aj k zmierňovaniu napätia v spoločnosti.

Diskusia bola o vzájomnom rešpekte

Stredajšia diskusia bola podľa nej o nádeji, pokoji, vzájomnom rešpekte a ďalších veľmi dôležitých hodnotách.

Všetky ľudské bytosti túžia po pokoji a bezpečí. Jediné miesto, kde sa pokoj a bezpečie začína, je naša myseľ a naše miesta. Nie niekto druhý, ale čo pre to môžem urobiť ja a každý z nás,“ povedala Čaputová.

Spoločné vystupovanie s Pellegrinim

Zároveň ocenila, že opäť vystupujú spoločne so zvoleným prezidentom Petrom Pellegrinim a v tejto ťažkej spoločenskej situácii sú schopní povýšiť to, čo ich spája, nad to, čo ich rozdeľuje.

Tak, ako to dlhé roky robia predstavitelia cirkví a náboženských spoločností vo svojej činnosti aj na našich stretnutiach a ukazujú nám tým cestu,“ podotkla.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Aby sa spoločnosť poučila

Zvolený prezident Peter Pellegrini uviedol, že je na každom z nás, ako rýchlo sa zahojí rana, ktorá vznikla v spoločnosti po útoku na premiéra.

Pred nami je rad veľkých úloh, ako prispieť k tomu, aby sme sa ako spoločnosť z tohto otrasného činu poučili. Aby sme si pripomenuli, že sme sa prestali vedieť tolerovať, že sme si prestali ctiť základné hodnoty a tradície, ktoré boli pre nás vždy sväté,“ zdôraznil.

Úzky kontakt s národom

Predstaviteľov cirkví a náboženských spoločenstiev podľa jeho slov spoločne s prezidentkou požiadali, aby v najužšom kontakte s väčšou polovicou slovenského národa hovorili o tom, čo sa stalo, ako aj o hodnotách s cieľom, aby sa slovenská spoločnosť opäť upokojila.

Vyzdvihol, že náboženské spoločnosti sa vedia napriek svojej odlišnosti spojiť, sadnúť si za jeden stôl, a verí, že v nasledujúcom období budeme svedkami ďalších zjednocujúcich signáloch v spoločnosti.

Viac k témam: Cirkev, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Prezidentský palác, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Zdroj: SITA.sk – Čaputová a Pellegrini sa stretli so zástupcami cirkví, diskutovali o zmiernení napätia po atentáte na Fica (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Hlas podporuje mier na Ukrajine, ale taký, ktorý podľa Tomáša rešpektuje územnú celistvosť

Hlas taktiež jasne povedal, že SR musí byť súčasťou Európskej únie a NATO.

43 minút ago

Gareth Southgate doviedol Angličanov do ďalšieho semifinále, na postup cez Švajčiarov potrebovali však rozstrel

Na postup cez Švajčiarov vo štvrťfinále museli ísť až do penaltového rozstrelu.

44 minút ago

Ruské útoky za uplynulý deň pripravili o život osem civilistov, obete hlásili v štyroch oblastiach

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson.

2 hodiny ago

Muž bez oblečenia a s vlčiakom vyšiel z tmavého lesíka a rozrušil obyvateľov Košíc. Povedal, že je v nebezpečenstve: „Ako z hororu!“ opisujú Košičania

V neskorých nočných hodinách na parkovisku nad Exnárovou ulicou v Košiciach došlo k nezvyčajnému a…

2 hodiny ago

Tenisová dvojhra žien pokračuje na Wibledone bez svetovej jednotky Swiatekovej, nestačila na Putincevovú

Dvadsaťdeväťročná moskovská rodáčka síce prehrala prvý set 3:6.

4 hodiny ago