Categories: SlovenskoSprávy

Bývalý šéf NAKA Zurian prišiel vypovedať v kauze Kováčika, má nahratý rozhovor s Kaľavským o manipulovaní káuz

28.7.2023 (SITA.sk) – Bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislav Zurian prišiel v piatok svedčiť na hlavné pojednávanie na banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v úplatkárskej kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Vypovedal o manipulovaní dôkazov v tomto aj v iných prípadoch, o ktorých sa dozvedel od bývalého šéfa operatívcov NAKA Jána Kaľavského. Tohto nedávno ŠTS v neprítomnosti odsúdil na sedem rokov za zločin prijímania úplatku, zločin marenia spravodlivosti a prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Kováčik je v tejto korupčnej kauze obžalovaný z prijímania úplatku spolu s Petrom K. prezývaným „Pán X“, ktorý je obžalovaný z podplácania a pojednáva sa bez jeho prítomnosti, lebo je na úteku.

Má nahrávku ako dôkaz

Ako uviedol bývalý policajt, ku skutku konkrétne nič nevie, lebo v tom čase nepôsobil ešte v NAKA.

„Mám len sprostredkované informácie, ktoré mi povedal Kaľavský po smrti Milana Lučanského o tom, ako on a ďalší policajti manipulovali niektoré kauzy,“ uviedol Zurian s tým, že s bývalým operatívcom sa stretol už ako riaditeľ NAKA a posledný z rozhovorov aj nahral na telefón a je ochotný ho poskytnúť ako dôkaz.

„Kaľavský mi povedal, že mal byť nejaký úplatok v nejakej knihe bez strán, ale keďže tie peniaze nikto nevidel, tak tú knihu vynechali a dali tam, že peniaze išli z rúk do rúk,“ popísal svedok ku kauze Kováčika a dodal, že o tom informoval aj inšpekčnú službu, kde však neuviedol meno policajta, od ktorého to vie. Riaditeľ inšpekcie sa mal rozčúliť, že Bernard Slobodník hovoril predsa o knihe.

Nikto ho už nechce zamestnať

Zurian žiadal, aby sa tieto veci prešetrili. „Informácia, ktorú podala SIS na viaceré inštitúcie, ostala stále nepriradená, tak som žiadal, aby sa v tomto konalo, aby sme vedeli, či je pravda to, čo SIS a Kaľavský tvrdí, alebo nie,“ dodal bývalý šéf NAKA, ktorý sa nakoniec rozhodol ukončiť služobný pomer a odišiel od polície.

„Pracovný pomer som ukončil hlavne preto, že som sa dozvedel, že prokurátor Kysel bol za ministrom vnútra Mikulcom a povedal, že budem ďalší funkcionár, ktorý skončí v putách,“ dodal Zurian. „Po tom, ako mi nezákonne vyrazili dvere, ma nikto nechce zamestnať,“ doplnil na otázku prokurátora, kde pracuje.

Vypočutie Zuriana žiadali už predtým

Svedok vypovedal okrem vzťahu s kľúčovým svedkom Slobodníkom aj o mnohých skutočnostiach a ďalších osobách z prostredia polície, ktoré dnes svedčia v rôznych prípadoch ako bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó, bývalý námestník riaditeľa SIS Boris Beňa a ďalší.

Ako po vypočutí Zuriana uviedol obžalovaný Kováčik, už počas prípravného konania žiadali vypočutie tohto svedka.

„Toto nám nebolo umožnené a po dnešnom výsluchu si dovolím tvrdiť, že zo strany OČTK to bolo účelové konanie, lebo museli vedieť o všetkých skutočnostiach, ktorými disponuje tento svedok. Viackrát sme upozorňovali, že v tejto veci boli vypočutí svedkovia, ktorí k veci nevedeli nič povedať. Ale tak dôležitý svedok nebol vypočutý,“ dodal obžalovaný s tým, že z obsahu výpovede svedka Zuriana je jednoznačne zrejmé, že sa manipulovalo s dôkazmi nielen v tejto veci, ale aj v iných veciach a je jasné aj kto s týmito dôkazmi manipuloval. Svedok podľa Kováčika potvrdzuje, že vyšetrovanie je vedené zaujate a neobjektívne.

Podľa obžaloby podnikateľ Peter K., ktorý má blízko k Slovenskej informačnej službe a momentálne je na úteku, podplatil v roku 2016 Kováčika prostredníctvom Bernarda Slobodníka sumou 50-tisíc eur. Ten mal za odmenu blokovať stíhanie v dvoch trestných veciach.

Prípad bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika

Najvyšší súd SR (NS SR) uznal 24. mája minulého roku Dušana Kováčika za vinného z toho, že prijal úplatok 50-tisíc eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry v roku 2017 nepodal sťažnosť proti prepusteniu šéfa zločineckej skupiny takáčovci Ľubomíra Kudličku z väzby.

Jeho vinu odvolací súd tiež uznal v prípade prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, keď neoprávnene poskytol spisy k trestným veciam bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi.

Za to mu uložil trest osem rokov väzenia a peňažný trest 100-tisíc eur. ŠTS pôvodne uznal Kováčika za vinného aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Za to mu uložil trest 14 rokov väzenia a tiež trest prepadnutia majetku. NS SR však tento verdikt zrušil, keďže predmetné skutky podľa odvolacieho senátu neboli preukázané.

Viac k témam: Korupcia, Špeciálny prokurátor, Súdy, Takáčovci, úplatkárstvo, Úplatky
Zdroj: SITA.sk – Bývalý šéf NAKA Zurian prišiel vypovedať v kauze Kováčika, má nahratý rozhovor s Kaľavským o manipulovaní káuz © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Sulík sa pochválil, koľko zarobil vďaka Ráchel. Sú to tisíce eur! Ako to dokázal?

Filip Sulík opäť rozvíril hladiny svojimi kontroverznými výrokmi a odhaleniami. Tento známy influencer, ktorý sa…

9 minút ago

Žilinská polícia vyšetruje vraždu novorodenca, telo našli v odkvapovej rúre

Vzhľadom na to, že ešte stále prebiehajú procesné úkony, polícia nemôže poskytnúť viac informácií.

46 minút ago

Proces s bývalým riaditeľom SIS Pčolinským má začať vo štvrtok, predmetom obžaloby je zločin prijímania úplatku

Pôvodne mal proces začať už koncom mája, dva termíny pojednávania však súd nakoniec zrušil.

46 minút ago

Svetoví lídri skritizovali Putinove podmienky pre prímerie, Scholz to označil za „diktátorský mier“

Putin v piatok vyhlásil, že bude súhlasiť s prímerím na Ukrajine, ak sa jej sily…

46 minút ago

Progresívne Slovensko chce pomôcť mladým ľuďom, navrhuje zaviesť platené študentské stáže

Chcú presadiť, aby každý študent za svoju prácu dostal finančné ohodnotenie, ktoré mu zabezpečí dôstojný…

3 hodiny ago

Minulý rok sa stalo obeťami obchodovania s ľuďmi 24 žien, miestom ich vykorisťovania bolo najmä Slovensko

Vyplýva to zo Správy o plnení úloh Národného akčného plánu pre prevenciu a elimináciu násilia…

13 hodín ago