Categories: SlovenskoSprávy

Bratislava sa pripravuje na prívalové dažde, mesto varuje aj pred stúpajúcou hladinou Dunaja a Moravy

11.9.2024 (SITA.sk) – Bratislava sa pripravuje na prívalové dažde, ktoré majú nastať v najbližších dňoch. Informuje o tom hovorca magistrátu Peter Bubla.

„Od štvrtka 12. septembra poobedia do nedele sú podľa predpovedí meteorológov očakávané extrémne silné dažde a vietor, ktoré majú zasiahnuť aj Bratislavu. S tým je spojená aj možná stúpajúca hladina riek Dunaja a Moravy, prípadne ich vyliatie v niektorých lokalitách v záplavovom území,” uviedol. Hlavné mesto sa podľa hovorcu na stúpajúcu hladinu vodných tokov predbežne pripravuje.

„Sme v kontakte so Slovenským vodohospodárskym podnikom, v ktorého kompetencii je inštalácia protipovodňových zábran,” poznamenal s tým, že na pomoc pri inštalácii zábran sú pripravení vyčleniť aj svoje interné kapacity a na spoluprácu rôzneho druhu je pripravená aj mestská polícia.

Kapacity na odsávanie vody

Zabezpečené a v pohotovosti sú podľa Bublu aj kapacity na odsávanie vody z podchodov, podjazdov a povrchov ciest, zametacie vozidlá, či polčíci pre odstraňovanie popadaných drevín.

„Počas celého roka pravidelne zabezpečujeme čistenie približne 11-tisíc kanalizačných vpustov v Bratislave. Tie sú kľúčové pre odvedenie vody z komunikácií do kanalizácie,” skonštatoval s tým, že pri aktuálnej predpovedi však môžu nastať aj lokálne situácie so zatopením podchodov či komunikácií.

Zrušenie cyklistických pretekov

Vzhľadom na očakávaný silný vietor prijali opatrenia aj Mestské lesy v Bratislave, ktoré odporúčajú vyhnúť sa v najbližších dňoch z bezpečnostných dôvodov návšteve lesoparku. Z tohto dôvodu už zrušili cyklistické preteky, zatvoria bufety a rušia tiež pobyty v altánkoch a domčekoch na strome.

„Z rovnakých dôvodov prosíme Bratislavčanov, aby nenavštevovali verejné parky vrátane Sadu Janka Kráľa,” vyzval hovorca. Na úrovni hlavného mesta zvolali krízový štáb s cieľom skontrolovať všetky prostriedky a postupy pre čo najlepšie zvládnutie situácie.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Samozrejme, napriek prípravám aj vyčleneným kapacitám sa môžu pri odstraňovaní následkov objaviť rôzne komplikácie, a preto už vopred prosíme o pochopenie a trpezlivosť,” uzavrel Bubla s tým, že situáciu budú priebežne monitorovať a o prípadných opatreniach včas informovať.

Viac k témam: Dažde, Počasie, Povodne, Predpoveď počasia, Prívalové dažde
Zdroj: SITA.sk – Bratislava sa pripravuje na prívalové dažde, mesto varuje aj pred stúpajúcou hladinou Dunaja a Moravy © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Po centre Bratislavy sa pohyboval diviak, duchaprítomný človek ho zatvoril do výbehu pre psov (video)

Incident sa zaobišiel bez zranení osôb a bez škôd na majetku.

13 minút ago

Zmrazenie vojny, prímerie ani odovzdanie územia Rusku nie je pre Ukrajinu riešením, víťazný plán je jasný

Kyjev má len jedno oficiálne stanovisko - vojna by sa mala skončiť porážkou Ruska.

1 hodinu ago

Gruzínsky parlament schválil po vzore Ruska legislatívu, ktorá obmedzuje práva LGBTQ+ ľudí

Návrh zákona začiatkom tohto roka predstavila vládnuca strana Gruzínsky sen.

1 hodinu ago

Poslanci schválili päťtisíc eur pre nových aj dlhoročných policajtov a ozbrojených colníkov

Na základe novely sa tiež príspevok na bývanie pre príslušníkov Policajného zboru zvýši z maximálnych…

2 hodiny ago

Zástupcovia štátu a KOZ dospeli k dohode, zamestnanci v štátnej a verejnej službe budú mať odmeny aj skrátený pracovný čas

Dohoda je výsledkom štvrtého kola kolektívneho vyjednávania k zmluvám vyššieho stupňa.

3 hodiny ago

Opozícia si musí plniť svoju základnú úlohu, ktorou je kontrola vládnej moci, zdôraznil Pellegrini (foto)

Prezident prijal predsedov opozičných strán a diskutoval s nimi o aktuálnej politickej situácii.

3 hodiny ago