Bratislava opravila nesprávne údaje o svojej miere zadĺženia, zle evidované záväzky skreslili hodnotenie

Miera zadĺženia Bratislavy bola v pôvodnom hodnotení INEKO o finančnom zdraví samospráv uvedená nesprávne.

11.10.2024 (SITA.sk) – Miera zadĺženia Bratislavy bola v pôvodnom hodnotení INEKO o finančnom zdraví samospráv uvedená nesprávne. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

„Bratislava nie je v sankčnom pásme dlhovej brzdy. Dlh Bratislavy za rok 2023 je na úrovni 47,45 percenta, čo je mierne zlepšenie oproti predchádzajúcemu roku. Celkové finančné zdravie mesta podľa hodnotenia INEKO naďalej zostáva v kategórii Dobré na úrovni 4,1 zo 6 bodovej stupnice,” uviedol.

Vo výkazoch bolo niekoľko nesprávnych údajov

Negatívne hodnotenie finančného zdravia z minulých dní, podľa ktorého mala byť Bratislava v sankčnom pásme dlhovej brzdy, bolo podľa mesta založené na výkazoch, v ktorých bolo evidovaných niekoľko nesprávnych údajov.

„Po ich oprave mestom a verifikácii ministerstvom financií preto INEKO zverejnilo nové hodnotenie,” poznamenal hovorca.

Predchádzajúci údaj o 50,8-percentnom dlhu v pôvodnom hodnotení podľa mesta zahŕňal aj zdroje financovania, ktoré sa podľa zákona o rozpočtových pravidlách a aj podľa vlastnej metodiky INEKO k miere zadlženia samospráv nerátajú. V prípade Bratislavy ide o návratné zdroje z IROP, ktoré sú spolufinancované z Európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Celkové finančné zdravie mesta

Podobne aj údaj o záväzkoch mesta v lehote 60 dní po splatnosti, ktorý mal najvýraznejší negatívny vplyv na hodnotenie Bratislavy, vychádzal podľa samosprávy z nesprávnej evidencie.

„Záväzky so 60-dňovou splatnosťou a ešte pred samotnou lehotou splatnosti, boli v tomto prípade mylne (nie vinou INEKO) evidované ako záväzky 60 dní po lehote splatnosti,” vysvetlil hovorca s tým, že celkové finančné zdravie mesta ostáva v kategórii Dobré na úrovni 4,1.

Viac k témam: hovorca hlavného mesta, INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy, zadlženosť
Zdroj: SITA.sk – Bratislava opravila nesprávne údaje o svojej miere zadĺženia, zle evidované záväzky skreslili hodnotenie © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.