Blinken oznámil vojenskú pomoc Ukrajine za dve miliardy dolárov, peniaze použijú na tri účely

Na tlačovej konferencii s Blinkenom bol aj ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba.

15.5.2024 (SITA.sk) – Americký minister zahraničia Antony Blinken v stredu počas návštevy Ukrajiny oznámil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v objeme 2 miliardy dolárov. Zhruba 1,6 miliardy dolárov pochádza zo 60-miliardového balíka, ktorý Washington schválil v apríli.

Blinken vysvetlil, že peniaze použijú na tri účely, a to poskytnutie zbraní v krátkodobom horizonte, investície do ukrajinskej obranno-priemyselnej základne a umožnenie Ukrajine nakupovať vojenské zásoby z iných krajín.

Silný odkaz

Toto je veľmi silný odkaz pre našich priateľov aj nepriateľov,“ vyjadril sa ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s Blinkenom.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že chápe naliehavú ukrajinskú potrebu dodatočnej protivzdušnej obrany na ochranu pred ruským náporom a pri svojej pomoci ju uprednostňuje.

Dodal, že USA „nepodporujú ani neumožňujú útoky mimo Ukrajiny“ s použitím zbraní dlhého doletu dodávaných Američanmi. Toto rozhodnutie je podľa jeho slov v Kyjeve.

Oznámenie financovania Ukrajiny

Blinken oznámil vojenské financovanie Ukrajiny v čase, keď sa ukrajinské sily stiahli z častí severovýchodu krajiny a bojujú proti ruským silám aj na iných miestach.

Vzhľadom na situáciu na bojisku sa prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodol odložiť všetky svoje nadchádzajúce zahraničné cesty.

Viac k témam: americký minister zahraničných vecí, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinský minister zahraničných vecí, Ukrajinský prezident, Vojenská pomoc Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Blinken oznámil vojenskú pomoc Ukrajine za dve miliardy dolárov, peniaze použijú na tri účely © SITA Všetky práva vyhradené.