Categories: SlovenskoSprávy

Bezpečnosť Slovenska už zabezpečujú nemeckí či holandskí vojaci, podľa Naďa ide o znak jednoty NATO

22.4.2022 (Webnoviny.sk) – Súčasťou tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti (eFP) Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) na Slovensku sú zatiaľ českí, holandskí, nemeckí a americkí vojaci spolu s technikou.

Priamo na Sliači momentálne pôsobí 144 nemeckých a 126 holandských vojakov, ktorí tu zabezpečujú nasadenie protivzdušného komponentu eFP NATO systémom Patriot.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Posilnenie spoločnej obrany

Do priestorov 81. krídla Sliač v piatok prišiel za spojeneckými vojakmi minister obrany SR Jaroslav Naď (OľaNO) spolu so štátnym tajomníkom rezortu Marianom Majerom a náčelníkom generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Prítomnosť spojeneckých vojakov na Sliači je podľa Naďa dôležitým dôkazom jednoty spojenectva NATO a solidarity v zabezpečovaní spoločnej obrany.

„Títo vojaci sú tu, aby posilnili naše spôsobilosti a pomohli nielen odstrašiť prípadnú hrozbu, ale tiež fakticky posilnili obranyschopnosť Slovenska a NATO. Veľmi rád som im podal ruku a osobne poďakoval za nasadenie na Slovensku,“ povedal Jaroslav Naď.

Spresnil tiež, že ďalší vojaci v rámci posilnenej predsunutej prítomnosti NATO už pôsobia v rámci pozemného komponentu v Centre výcviku Lešť.

Na SR môže pôsobiť 3-tisíc vojakov aliancie

Minister obrany debatoval aj s prítomnými veliteľmi nemeckého a holandského kontingentu a ich príslušníkmi. Následne si vedenie rezortu obrany pozrelo aj súčasti každodenného pôsobenia vojakov v 81. krídle Sliač vrátane stanového mestečka, logistického a operačného centra, rozmiestnenia techniky protivzdušnej obrany, ubytovacích priestorov a tiež priebeh rekonštrukcie ubytovne.

Spojenci spolu s technikou za niekoľko miliárd eur prichádzajú na územie Slovenska postupne od 15. marca 2022 na základe schválenia mandátu Národnou radou SR.

Na Slovensko môže dôjsť do tritisíc aliančných vojakov – z Českej republiky do 700 vojakov, z Nemecka do 1200, zo Spojených štátov amerických 600 vojakov, z Holandska a Slovinska po 200 vojakoch a z Poľska 100 vojakov.

Toto zoskupenie je reakciou na agresiu Ruskej federácie na Ukrajine, pričom jeho cieľom je posilniť východnú hranicu SR a zároveň Severoatlantickej aliancie.

Viac k témam: Protiraketový systém Patriot, Protivzdušná obrana, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Bezpečnosť Slovenska už zabezpečujú nemeckí či holandskí vojaci, podľa Naďa ide o znak jednoty NATO © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ak by sa otvárací ceremoniál olympiády v Paríži nemohol uskutočniť na Seine, náhradou môže byť Stade de France

Parížania pripravujú unikátny ceremoniál, premiérovo by sa otvorenie OH malo konať mimo štadióna. Viac

12 hodín ago

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými…

13 hodín ago

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Viac

13 hodín ago

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč. Viac

14 hodín ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

15 hodín ago