Categories: SlovenskoSprávy

Aké sú technologické možnosti v riadení osvetlenia?

11.5.2021 (Webnoviny.sk) – Slovenská komora stavebných inžinierov zorganizovala pre odbornú verejnosť ďalšiu vzdelávaciu konferenciu zameranú na “Riadenie osvetlenia a technické možnosti“.

Konferencia bola rozdelená do 4 blokov. Odbornými garantmi boli Ing. Vladimír Vránsky, člen Predstavenstva SKSI a prof. Ing. Dionýz Gašparovský, PhD. z FEI STU v Bratislave.

Prvá séria prednášok bola venovaná MOŽNOSTIAM A PERSPEKTÍVE RIADENIA OSVETLENIA V INTERIÉROVÝCH AJ EXTERIÉROVÝCH APLIKÁCIÁCH, princípom a praktickým aplikáciám riadiacich systémov osvetlenia vo vnútorných priestoroch a vonkajších priestranstvách, najmä vo verejnom osvetlení.  Prof. Dionýz Gašparovský z STU v Bratislave vo svojej prednáške uviedol: “Pri osvetlení budov je dôležité klásť dôraz na dosiahnutie čo najlepšej energetickej hospodárnosti osvetlenia“. V tejto prvej časti sa prednášajúci zaoberali aj riadeniu denného osvetlenia. Doc. Ing. Peter Janiga, PhD. z FEI STU v Bratislave poukázal na klasifikáciu riadiacich systémov osvetlenia a na motivačné východiská pre riadenie osvetlenia. Pán Gašparovský v ďalšej časti objasnil rôzne spôsoby riadenia osvetlenia od tých najjednoduchších až po svetelný manažment a inteligentné “smart” osvetlenie.

Druhý blok prednášok bol zameraný na SÚČASNÉ TRENDY V RIADENÍ OSVETLENIA. V praktickej prednáške Ing. Pavla Goru, zo spoločnosti ZG Lighting Slovakia s.r.o., sa odborná verejnosť dozvedela ako optimálne prepojiť denné svetlo s umelým osvetlením pomocou riadiaceho systému. Súčasné technológie umožňujú rôzne spôsoby, ako vytvoriť vysoko sofistikovanú sústavu. Popri tradičnom prepojení sa čoraz viac využíva bezdrôtové prepojenie – riadenie človekom alebo v autonómnom režime.

Tretí blok konferencie bol venovaný Verejnému osvetleniu. Ako uviedol pán Gora: “Na Slovensku môžeme vidieť ešte mnoho príkladov nekvalitne navrhnutých a slabo osvetlených ciest a verejných priestorov, ktoré predstavujú aj vysokú energetickú záťaž”. Prednášku orientoval na súčasné trendy v oblasti verejného osvetlenia z pohľadu technologických parametrov svietidiel a riadenia, a predstavil technológiu NightTune, ktorá je založená na využitie výhod aktívneho svetla aj v nočných hodinách.

V závere konferencie sa pán Ing. Gora zameral na OSVETLENIE ŠKOLSKÝCH ZARIADENÍ, s dôrazom na kvalitne navrhnutú sústavu osvetlenia v školských zariadeniach, a nie na financie. Vysvetlil základné kvalitatívne a kvantitatívne požiadavky na svetlo v triedach z pohľadu biologických potrieb detí a zároveň aké sú súčasne ekonomicky dostupné možnosti osvetlenia v energetickej hospodárnosti.

O Slovenskej komore stavebných inžinierov

SKSI je stavovskou profesijnou organizáciou obnovenou v roku 1992 zákonom č. 138/1992 Zb. o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch. Združuje takmer 5000 autorizovaných stavebných inžinierov a viac ako 1200 dobrovoľných členov. Dbá o kvalitu technickej úrovne v oblasti projektovania, riadenia a realizácie stavieb, a zároveň sa podieľa na ochrane verejných záujmov v oblasti územného plánovania, projektovania, výstavby a chráni práva a oprávnené záujmy spoločnosti. Je členom Európskej rady inžinierskych komôr ECEC a Európskej rady stavebných inžinierov ECCE.

SKSI podporuje práva inžinierov, ich profesijné, sociálne a hospodárske záujmy a obhajuje ich stavovskú česť. Dbá o to, aby inžinieri vykonávali svoje povolanie odborne a v súlade s jeho etikou a spôsobom, ktorý ustanovujú zákony a vnútorné predpisy. Okrem autorizácie vykonáva Komora skúšky odbornej spôsobilosti pre energetickú certifikáciu a pre činnosti stavbyvedúci a stavebný dozor.

www.sksi.sk

Informačný servis

Viac k témam: konferencia, osvetlenie, PR, riadenie osvetlenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Aké sú technologické možnosti v riadení osvetlenia? © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Nemecko a Litva chcú pomôcť obnoviť energetickú infraštruktúru Ukrajiny komponentmi z nepoužívaných elektrární

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útokmi dronmi a raketami na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Viac

35 minút ago

Izrael čoskoro zvýši tlak na Hamas a zasadí mu ďalšie a bolestivé údery, avizuje Netanjahu

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom Netanjahu sľubuje, že v nej bude pokračovať, kým…

35 minút ago

Izraelské nálety na mesto Rafah si vyžiadali 22 mŕtvych, medzi obeťami sú prevažne deti

Izrael vykonáva nálety na Rafah takmer každý deň. Viac

2 hodiny ago

Rusi pri meste Časiv Jar podľa Britov opakujú taktiku z Avdijivky a vypúšťajú desiatky kĺzavých bômb denne

Britský rezort poukázal na vyjadrenie veliteľa operačnej strategickej skupiny Chortycia, ktorý sa 18. apríla vyjadril,…

2 hodiny ago

USA zvažujú, že na svoje veľvyslanectvo na Ukrajine vyšlú ďalších vojenských poradcov

Nie je jasné, koľko vojakov by napokon Washington na Ukrajinu poslal. Dvaja predstavitelia uviedli, že…

3 hodiny ago

Třinec si vo finále českej extraligy pripísal druhú výhru, ku ktorej pomohli Slováci, Hudáček sa blysol dvomi gólmi

"Oceliari" si pripísali druhý finálový triumf napriek tomu, že strelecky omnoho aktívnejší bol ich súper.…

4 hodiny ago