Progresívci žiadajú rýchle, dôkladné a poctivé vyšetrenie údajnej policajnej brutality v Košiciach

Prípady policajnej brutality sa na Slovensku objavujú pravidelne.

8.7.2024 (SITA.sk) – Opozičné Progresívne Slovensko požaduje rýchle, dôkladné a poctivé vyšetrenie prípadu, pri ktorom údajne košickí policajti zmlátili človeka, ktorého zadržali.

Ako uviedol poslanec a bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak, prípadom by sa mal zaoberať Úrad inšpekčnej služby. Podľa vlastných slov však má Spišiak s policajnou inšpekciou veľmi zlé skúsenosti.

Roky tam nič nepočuli, nevideli a o zločinoch policajtov nehovorili,” uviedol Spišiak na margo úradu.

Šutaj Eštok mlčí

Zároveň kritizoval ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, že o celej veci mlčí.

Ak má čas na telenovelové tlačovky o takzvaných čurillovcoch, prečo aj teraz nezvoláva brífingy pre médiá? Možno využíva rovnakú taktiku ako celá vláda. Teda, ak sa o niečom nehovorí, tak sa to nedeje,” skonštatoval Spišiak.

Policajná brutalita

Poslankyňa Lucia Plaváková v tejto súvislosti pripomenula, že prípady policajnej brutality sa na Slovensku objavujú pravidelne, pričom svoje o tom vedia najmä príslušníci rôznych menšín.

Od koaličných predstaviteľov vrátane ministra vnútra Matúša Šutaj Eštoka či podpredsedu parlamentu Tibora Gašpara sme počúvali o tom, akým hrozným podmienkam čelia ľudia pri zatýkaní, vo väzbe alebo vo väzení. Teraz môžu ukázať, či ich to zaujíma len vtedy, keď sa to týka ich samotných a ich blízkych, alebo sa zaujímajú aj o bežných obyvateľov a obyvateľky Slovenska,” vyhlásila poslankyňa.

Podľa informácii Denníka N policajti na obvodnom oddelení Košice – Staré mesto bili zadržaného muža po hlave, trupe i končatinách a potom mu do konečníka strkali palicu ukončenú guľou. Úrad inšpekčnej služby začal v tejto súvislosti pred troma týždňami trestné stíhanie.

Poslanecký prieskum

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce v tejto súvislosti na zasadnutí ľudskoprávneho výboru parlamentu iniciovať poslanecký prieskum na danom policajnom oddelení, aby o veci získali viac informácií.

Predbežne som o tomto zámere hovorila s kolegom Mariánom Čaučíkom z KDH, ktorý to vníma rovnako, rada by som spojila sily aj s ďalšími kolegami z ľudskoprávneho výboru,” povedala poslankyňa Vladimíra Marcinková. Ako ďalej uviedla, ak majú mať občania Slovenska pocit bezpečia, musia mať dôveru v políciu a istotu, že svoju moc nezneužíva.

Preto je dôležité, aby ministerstvo a policajný zbor vec adekvátne odkomunikovali verejnosti a urobili všetky potrebné kroky na to, aby ani agresori a ani brutalita nemali v bezpečnostných zložkách miesto,” dodala Marcinková.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Podpredseda parlamentu, Policajná brutalita
Zdroj: SITA.sk – Progresívci žiadajú rýchle, dôkladné a poctivé vyšetrenie údajnej policajnej brutality v Košiciach © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.