Categories: SlovenskoSprávy

Pečená veverička aj medvedie laby na pive. Čo za čudné chúťky to mali naši predkovia?

24.9.2024 (SITA.sk) – Viete si predstaviť, že by ste v nedeľu na obed mali žihľavovú polievku a k tomu pečenú veveričku na šípkovej omáčke? Naši dávni predkovia s tým nemali žiadny problém! Okrem bežných potravín si dopriali aj pokrmy, nad ktorými dnes rozum zastáva.

Na obed rezance s makom, na večeru zas polievky či kaše z ovsa a raže. Menu našich praprarodičov bolo jednoduché, ale sýte. Hoci na mäso si mnohí chovali hydinu alebo prasiatka, najmä šľachtici nepohrdli ani jedlami z naozaj div(n)ej zveri! “V stredoveku sa okrem rýb jedli divé zvieratá žijúce vo vode, ako boli bobry či ondatry. Pripravovali sa tiež recepty, ktoré by sme dnes už nejedli, napríklad pečené veveričky na šípkovej omáčke alebo medvedie laby na pive,” vysvetľuje historička a etnologička Katarína Nádaská. Ako dopĺňa, v období pôstu sme na Slovensku ešte pred niekoľkými storočiami nemali problém dať si raky, žaby, dokonca slimáky. V kuchyni sa tiež využívalo doslova všetko, čo príroda ponúkala. Z kyslého šťaveľa boli chutné omáčky, z mladej žihľavy zas polievka či prívarok.

Moderné Chute Slovenska

Dnes už máme na Slovensku celkom iný jazýček. Našou najobľúbenejšou tradičnou potravinou sa v novom prieskume* stala bryndza, nedáme však dopustiť ani na korbáčiky či parenicu. Cnie sa za nimi dokonca aj mimo rodnej hrudy! “Bryndza chýbala v našom prieskume polovici našincov, ktorí žijú alebo v minulosti žili v zahraničí. Za korbáčikmi zas smútila viac ako tretina z nich. Keď prídu domov na návštevu, najčastejšie si zahraniční Slováci a Slovenky do zásoby nakupujú oblátky s arašidovou náplňou, bryndzu, korbáčiky či tresku v majonéze,” uviedol Marek Kravjar, hovorca BILLA Slovensko. Nielen pre Slovákov žijúcich za hranicami, ale najmä pre zákazníkov od Tatier až k Dunaju BILLA prináša novú značku Chute Slovenska. “Jej sortiment tvoria tradičné výrobky z mlieka a mäsa, čerstvé ovocie a zelenina, ale tiež med, nápoje či slané pochutiny. Potraviny vyrábajú lokálni producenti priamo na Slovensku a mnohé z nich majú potvrdený najmenej 75 % podiel surovín domáceho pôvodu,” povedal Marek Kravjar. Aktuálne pod značkou Chute Slovenska nájdeme takmer 200 produktov, postupne ich bude až 500. Tak hor’ sa do BILLA za slovenskou kvalitou!

* Exkluzívny kvantitatívny prieskum pre spoločnosť BILLA zrealizovala a vyhodnotila agentúra 2muse. Zber dát prebiehal od 8. do 13. 8. 2024 metódou on-line panelu na reprezentatívnej vzorke 306 respondentov populácie Slovenska vo veku od 18 do 69 rokov, ako aj na vzorke 206 Slovákov, ktorí žijú alebo žili v zahraničí.

Informačný servis

Viac k témam: PR
Zdroj: SITA.sk – Pečená veverička aj medvedie laby na pive. Čo za čudné chúťky to mali naši predkovia? © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Odluka cirkví od štátu má čoraz viac podporovateľov. Stúpol aj počet ľudí, ktorí sa považujú za neveriacich

Medzi rokmi 2014 až 2024 došlo k výraznému nárastu podielu tých, pre ktorých je najlepším…

9 hodín ago

Trump si vyberá kontroverzných členov vlády, obavy vyvoláva aj neskúsený nominant na post šéfa Pentagonu

Ministrom zdravotníctva by mal byť protivakcinačný aktivista a ministrom energetiky kritik boja proti klimatickým zmenám.

9 hodín ago

Film, ktorý v kinách spôsobil ošial a trhal rekordy, si môžete už dnes pozrieť z domu. Táto streamovacia služba ho má v ponuke!

Slovenský film Miki pokračuje vo svojom úspešnom ťažení. Po rekordnej návštevnosti v domácich kinách sa…

9 hodín ago

Obdivuhodná Nela sa nevzdáva. Autonehoda jej zobrala ruku no môže mať novú pažu. Potrebuje desaťtisíce eur

Každodenné činnosti, ako obliekanie alebo príprava jedla, sú pre väčšinu ľudí samozrejmosťou. Pre sedemnásťročnú Nelu…

9 hodín ago

Danko si myslí, že vláda nepadne. Za rebelanstvom troch poslancov okolo Huliaka je podľa neho Pellegrini

Andrej Danko, predseda SNS, vyjadril presvedčenie o stabilite vlády, aj keď v koalícii narastajú nezhody.…

9 hodín ago