Categories: SlovenskoSprávy

Koalícia ničí spojenectvo s Českou republikou, tvrdí Remišová pri príležitosti 106. výročia ČSR

28.10.2024 (SITA.sk) – Súčasná vládna koalícia ničí spojenectvo Slovenska s Českou replikou. Tvrdí to poslankyňa parlamentu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pri príležitosti dnešného 106. výročia vzniku Československa.

Vláda znemožnila spoločné rokovania

„Symbolom úzkej spolupráce boli spoločné rokovania vlád Českej a Slovenskej republiky, ktoré však táto vládna koalícia svojou politikou deštrukcie právneho štátu a adorovaním Putinovho režimu znemožnila,“ uviedla. Podľa poslankyne je o to dôležitejšie, aby sme aj napriek nepriaznivej politickej situácii presadzovali atmosféru spolupráce, slobody a súdržnosti, ktorá bola hnacou silou nášho sebaurčenia a vzniku spoločného štátu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„V súčasnosti, keď sa stretávame s falošným vlastenectvom politických extrémistov a konšpirátorov, je dôležité pripomenúť si hodnoty, na ktorých bola prvá republika postavená – sloboda, rovnosť a spravodlivosť pre všetkých. Tieto princípy sú dnes viac ako kedykoľvek potrebné, aby sme čelili rozdeľovaniu a manipuláciám, ktoré ohrozujú demokraciu a rozvracajú našu spoločnosť,“ povedala Remišová.

28. október ako štátny sviatok

Ako pripomenula, v roku 2020 presadili návrhom zákona, na ktorom sa podieľala podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková a poslanci z hnutia Slovensko, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom, keďže bez vzniku Československa by zrejme nevzniklo ani samostatné Slovensko.

„Vďaka spolužitiu s Čechmi je dnes naše kultúrne bohatstvo rozmanitejšie a napriek nášmu pokojnému rozdeleniu sú si naše dva národy mimoriadne blízke,“ zhodnotila Remišová.

Spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte schvaľovala Clevelendská a neskôr Pittsburská dohoda podpísaná v USA 31. mája 1918. Dohoda Slovákom zaručovala širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote.

Vytvorenie československého štátu

Rakúsko-uhorská vláda odoslala 27. októbra 1918 vláde USA nótu, v ktorej oznámila, že prijíma mierové podmienky, čo znamenalo zánik habsburskej monarchie. Predstavitelia Národného výboru československého, ktorý sa vyhlásil za zákonodarný zbor, schválili zákon o vytvorení československého štátu 28. októbra 1918.

Nezávisle od týchto udalostí sa už nasledujúci deň v budove banky Tatra v Turčianskom Svätom Martine stretlo vyše 200 slovenských národných a politických činiteľov z celého Slovenska. Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom sv. Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k novému štátu – Československej republike. Tzv. Martinská deklarácia žiadala právo na sebaurčenie Slovákov na základe ich úplnej nezávislosti a vyjadrila vôľu slovenského ľudu žiť v spoločnom štáte s českým národom. Prvá republika trvala do Mníchovskej dohody v roku 1938.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Predsedníčka strany Za ľudí, Štátny sviatok
Zdroj: SITA.sk – Koalícia ničí spojenectvo s Českou republikou, tvrdí Remišová pri príležitosti 106. výročia ČSR © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Mesto Košice bude aj v budúcnosti podporovať Medzinárodný maratón mieru, rozhodli na slávnostnom zasadnutí poslanci

Slávnostná časť rokovania sa zavŕšila na Námestí Maratónu mieru, pri soche maratónca, kde sa rozhorel…

47 minút ago

Slovenská vláda je pripravená kedykoľvek pokračovať v sérii spoločných rokovaní s českou vládou, vyhlásil Fico

Vzťahy medzi Slovákmi a Čechmi sú podľa premiéra Fica postavené na pôžičkách vzájomnej dôvery.

3 hodiny ago

Československo: Ako vzniklo, ako sa v ňom žilo a prečo zaniklo?

Vznik Československa je jedným z najdôležitejších míľnikov v moderných dejinách Čechov a Slovákov. Dňa 28.…

3 hodiny ago

Tragická nedeľa v Bratislavskom kraji. V priebehu niekoľkých hodín vyhasol život dvoch motorkárov

Pri jednej z nich vyhasol život majiteľa známeho mäsiarstva Berto Ignáca Bertoviča.

4 hodiny ago

Hlas nepodporí opozičné návrhy na odvolanie ministrov koalície, niekorí poslanci však majú výhrady k práci Šimkovičovej

V utorok ešte pred hlasovaním si s ministerkou dohodli niektorí poslanci Hlasu-SD stretnutie, na ktorom…

4 hodiny ago

Fico v stredu odcestuje do Pekingu, s Čínou chce prehlbovať ekonomickú spoluprácu

Z pracovnej návštevy Brazílie sa vrátil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Marek Eštok, kde sa…

5 hodín ago