Categories: SlovenskoSprávy

Koalícia ničí spojenectvo s Českou republikou, tvrdí Remišová pri príležitosti 106. výročia ČSR

28.10.2024 (SITA.sk) – Súčasná vládna koalícia ničí spojenectvo Slovenska s Českou replikou. Tvrdí to poslankyňa parlamentu a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová pri príležitosti dnešného 106. výročia vzniku Československa.

Vláda znemožnila spoločné rokovania

„Symbolom úzkej spolupráce boli spoločné rokovania vlád Českej a Slovenskej republiky, ktoré však táto vládna koalícia svojou politikou deštrukcie právneho štátu a adorovaním Putinovho režimu znemožnila,“ uviedla. Podľa poslankyne je o to dôležitejšie, aby sme aj napriek nepriaznivej politickej situácii presadzovali atmosféru spolupráce, slobody a súdržnosti, ktorá bola hnacou silou nášho sebaurčenia a vzniku spoločného štátu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„V súčasnosti, keď sa stretávame s falošným vlastenectvom politických extrémistov a konšpirátorov, je dôležité pripomenúť si hodnoty, na ktorých bola prvá republika postavená – sloboda, rovnosť a spravodlivosť pre všetkých. Tieto princípy sú dnes viac ako kedykoľvek potrebné, aby sme čelili rozdeľovaniu a manipuláciám, ktoré ohrozujú demokraciu a rozvracajú našu spoločnosť,“ povedala Remišová.

28. október ako štátny sviatok

Ako pripomenula, v roku 2020 presadili návrhom zákona, na ktorom sa podieľala podpredsedníčka strany Za ľudí Viera Leščáková a poslanci z hnutia Slovensko, aby sa 28. október stal štátnym sviatkom, keďže bez vzniku Československa by zrejme nevzniklo ani samostatné Slovensko.

„Vďaka spolužitiu s Čechmi je dnes naše kultúrne bohatstvo rozmanitejšie a napriek nášmu pokojnému rozdeleniu sú si naše dva národy mimoriadne blízke,“ zhodnotila Remišová.

Spojenie Slovákov a Čechov v samostatnom štáte schvaľovala Clevelendská a neskôr Pittsburská dohoda podpísaná v USA 31. mája 1918. Dohoda Slovákom zaručovala širokú samosprávu a slovenčinu ako úradný jazyk na školách, v úradoch a vo verejnom živote.

Vytvorenie československého štátu

Rakúsko-uhorská vláda odoslala 27. októbra 1918 vláde USA nótu, v ktorej oznámila, že prijíma mierové podmienky, čo znamenalo zánik habsburskej monarchie. Predstavitelia Národného výboru československého, ktorý sa vyhlásil za zákonodarný zbor, schválili zákon o vytvorení československého štátu 28. októbra 1918.

Nezávisle od týchto udalostí sa už nasledujúci deň v budove banky Tatra v Turčianskom Svätom Martine stretlo vyše 200 slovenských národných a politických činiteľov z celého Slovenska. Slovenská národná rada sa 30. októbra 1918 v Turčianskom sv. Martine prijatím Deklarácie slovenského národa prihlásila k novému štátu – Československej republike. Tzv. Martinská deklarácia žiadala právo na sebaurčenie Slovákov na základe ich úplnej nezávislosti a vyjadrila vôľu slovenského ľudu žiť v spoločnom štáte s českým národom. Prvá republika trvala do Mníchovskej dohody v roku 1938.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Predsedníčka strany Za ľudí, Štátny sviatok
Zdroj: SITA.sk – Koalícia ničí spojenectvo s Českou republikou, tvrdí Remišová pri príležitosti 106. výročia ČSR © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Fico v stredu odcestuje do Pekingu, s Čínou chce prehlbovať ekonomickú spoluprácu

Z pracovnej návštevy Brazílie sa vrátil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí Marek Eštok, kde sa…

43 minút ago

Severoatlantická aliancia potvrdila, že severokórejskí vojaci sú v ruskej Kurskej oblasti

Šéf NATO Mark Rutte konštatoval, že zapojenie Severnej Kórey do konfliktu predstavuje „výraznú eskaláciu“.

43 minút ago

Poslanci navštívili oddelenie košickej polície, kde malo dôjsť k brutalite. Apelujú na kamery pre ochranu policajtov aj občanov

Úrad inšpekčnej služby sa prípadom zaoberá a vedie vo veci trestné stíhanie pre trestné činy…

2 hodiny ago

Národniari stoja za ministerkou Šimkovičovou, podľa Danka je lepšie opravovať strechu na Redute ako podporovať LGBTI projekty (video)

Predseda SNS tiež kritizoval podporu tzv. pseudoumenia a zdôraznil, že kultúra by nemala byť zameraná…

2 hodiny ago

Väznenú iránsku nositeľku Nobelovej ceny za mier Narghís Mohammadiovú hospitalizovali

Organizácia Koalícia sa oslobodenie Narghís žiada, aby jej poskytli zdravotnú dovolenku, keďže potrebuje komplexnú liečbu…

3 hodiny ago

Ministerstvo obrany má historicky najvyšší rozpočet, plány na modernizáciu aj tak stoja, upozorňuje Bátor (video)

Bátor na tlačovej besede hnutia Progresívne Slovensko hovoril aj o čistkách a o zlom riadení…

3 hodiny ago