9.5.2024 (SITA.sk) – Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu. Tento destilát sa vyrába v meste Trenčín.
Úspešne sa predáva už viac ako 100 rokov vďaka svojej preslávenej kvalite, typickej chuti a dodržiavaniu tradičného výrobného procesu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR Ingrid Ludviková.
Trenčianska borovička Juniperus je číra, bezfarebná liehovina s obsahom alkoholu 42 percent s výraznou arómou a intenzívnou, príjemnou chuťou borievky obyčajnej a červenej. Vyrába sa z vyzretého borievkového destilátu, rafinovaného neutrálneho destilátu a tekutého cukru. Kľúčovou zložkou, ktorá dodáva liehovine jej špecifické vlastnosti a charakteristickú chuť, je borievkový destilát.
Chuť získava najmä pevným percentuálnym podielom vyzretého borievkového destilátu, ktorý sa vyrába dvojstupňovou destiláciou fermentovanej zápary z plodov borievky obyčajnej a borievky červenej. Má výraznú, jemne sladkú a korenistú dlhotrvajúcu chuť a vôňu po borievkach a mierne olejnatú konzistenciu pri tečení.
Viac k témam: Alkohol, register
Zdroj: SITA.sk – Európska komisia zaradila Trenčiansku borovičku do registra chránených označení pôvodu © SITA Všetky práva vyhradené.
Sobota očami fotografov.
Medzi rokmi 2014 až 2024 došlo k výraznému nárastu podielu tých, pre ktorých je najlepším…
Ministrom zdravotníctva by mal byť protivakcinačný aktivista a ministrom energetiky kritik boja proti klimatickým zmenám.
Slovenský film Miki pokračuje vo svojom úspešnom ťažení. Po rekordnej návštevnosti v domácich kinách sa…
Každodenné činnosti, ako obliekanie alebo príprava jedla, sú pre väčšinu ľudí samozrejmosťou. Pre sedemnásťročnú Nelu…
Andrej Danko, predseda SNS, vyjadril presvedčenie o stabilite vlády, aj keď v koalícii narastajú nezhody.…