Budúcnosť potravinárskeho priemyslu: 50 % spoločností sa snaží zavádzať udržateľné riešenia [Výsledky prieskumu Tetra Pak]

Výroba potravín je naďalej závislá od energeticky náročných procesov a fosílnych palív, čo pre výrobcov predstavuje nové výzvy.

10043850_novy-projekt-11.jpg

16.12.2024 (SITA.sk) – Výroba potravín je naďalej závislá od energeticky náročných procesov a fosílnych palív, čo pre výrobcov predstavuje nové výzvy. Zvyšujúci sa tlak na optimalizáciu využívania zdrojov, akými sú suroviny, energia a voda, ako aj procesov výroby obalov, sa stretáva s rastúcimi prevádzkovými nákladmi vrátane cien surovín, poplatkov za emisie CO2 a plytvania vodou. Výsledkom je, že výrobcovia v potravinárskom priemysle sa čoraz viac obracajú na udržateľné riešenia vo všetkých oblastiach prevádzky.

Prieskum spoločnosti Tetra Pak odhalil významné posuny v prístupe potravinárskeho priemyslu k zmenám. Pre polovicu opýtaných spoločností sú rastúce očakávania spotrebiteľov hnacím motorom pre zavádzanie udržateľných postupov vo výrobe a spracovaní. Kľúčovú úlohu zohrávajú konečné rozhodnutia o nákupe, pričom 74 % spotrebiteľov vyjadrilo ochotu vybrať si produkty od ekologicky uvedomelých spoločností. To ukazuje, že prechod na udržateľnejšie procesy a produkty nie je len reakciou na trendy, ale reakciou na jasný signál trhu. Zásadnou výzvou však zostáva: ako môžu moderné výrobné riešenia zároveň znížiť náklady výrobcov potravín, a tým povzbudiť odvetvie k realizácii týchto zmien?

Udržateľnosť: Vyváženie optimalizácie a znižovanie nákladov

Výrobcovia identifikovali tri kľúčové oblasti udržateľnosti ovplyvňujúce obchodnú stratégiu: znižovanie emisií CO2 a minimalizácia využívania obmedzených zdrojov, akými sú energia pochádzajúca z fosílnych palív, voda a čistiace prostriedky nevyhnutné pre bezpečnosť potravín.

Laurentiu Boncica, riaditeľka spracovateľských riešení pre východnú Európu v spoločnosti Tetra Pak, vysvetľuje: “Pozorujeme, že zameranie výrobcov potravín sa v priebehu času postupne menilo. Dnes sa v našich diskusiách s potravinárskymi spoločnosťami kladie dôraz na dosahovanie prevádzkových úspor. Prioritou sa stáva zlepšovanie existujúcich výrobných liniek, pretože aj cielené úpravy výrobných procesov môžu viesť k výraznému zníženiu nákladov a zabezpečiť efektívne využívanie zdrojov v súlade s cieľmi udržateľnosti.”

Neustály vývoj v potravinárskom priemysle

Posun smerom k udržateľnosti vo výrobe potravín zahŕňa inovácie a modernizáciu procesov. Šesťdesiatpäť percent vedúcich predstaviteľov odvetvia zdôrazňuje význam inovatívnych riešení pri znižovaní uhlíkovej stopy potravinárskych systémov.

“V spoločnosti Tetra Pak venujeme značné zdroje na výskum a vývoj riešení pre výrobu potravín, aby sme podporili našich partnerov v ich činnosti. Výsledkom našej práce sú špecializované výrobné linky Best Practice, ktoré znižujú spotrebu vody, emisie CO2 a straty surovín,” vysvetľuje Boncica. Dodáva tiež, že modernizácia alebo úprava čo i len jedného komponentu výrobného zariadenia môže výrazne znížiť spotrebu zdrojov a prevádzkové náklady.

“Vezmime si ako príklad Tetra Pak® Tubular Heat Exchanger využívajúci systém regenerácie tepla z produktu na produkt (P2P). V porovnaní s tradičnými systémami s vodným okruhom dokáže výrazne znížiť náklady na energiu až o 55 %. Táto technológia zároveň minimalizuje využívanie pary a ľadovej vody, čím zvyšuje energetickú efektívnosť a udržateľnosť prevádzky,” hovorí Laurentiu Boncica.Odborník zo spoločnosti Tetra Pak uvádza, že riešenia zamerané na udržateľnosť presahujú jednotlivé komponenty a môžu priniesť zmeny v rámci celých výrobných liniek. Pre výrobcov, ktorí sa usilujú o optimalizáciu vo veľkom rozsahu, tieto komplexné prístupy posúvajú efektivitu a správu zdrojov na úplne novú úroveň. Ako príklad z mliekarenského priemyslu uvádza: Zjednodušením výroby a znížením počtu krokov pri spracovaní mlieka prinášajú UHT linky s technológiou OneStep revolúciu vo výrobe mliečnych výrobkov. Výsledky hovoria samé za seba: až o 35 % nižšia spotreba vody a o 44 % menšia spotreba energie v porovnaní s tradičnými UHT linkami. Táto technológia výrazne znižuje nielen environmentálny dopad, ale aj prevádzkové náklady. Spotreba tepelnej energie sa znižuje až o 29 % a emisie uhlíka klesajú až o 36 %, čím predstavuje kľúčový krok k dosiahnutiu cieľov udržateľnosti v mliekarenskom priemysle.

Dnešné zmeny so zreteľom na zajtrajšok

Udržateľná transformácia v potravinárskom sektore nie je len reakciou na spotrebiteľské trendy. Je to strategická iniciatíva pre dlhodobú stabilitu a inovácie. S rastúcim povedomím výrobcovia potravín na celom svete zavádzajú inovácie, ktoré sú prospešné pre prevádzkovú efektívnosť, ale pre planétu. Tieto snahy, ktoré sa riadia zásadami obehového hospodárstva a zameriavajú sa na znižovanie odpadu, vytvárajú obchodné modely, ktoré šetria prírodné zdroje a budujú dôveru spotrebiteľov. Udržateľnosť sa čoraz viac stáva konkurenčnou výhodou, ktorá motivuje spoločnosti k hľadaniu nových technológií a procesov. Vďaka tomu sa potravinársky priemysel nielen prispôsobuje zmenám, ale aj aktívne formuje svoju budúcnosť a prináša hodnotu, ktorá presahuje tradičné prístupy k výrobe a distribúcii potravín.

Významná časť energie používanej pri výrobe potravín a nápojov pochádza z fosílnych palív, predovšetkým zemného plynu – podľa správy Food & Drink Federation Achieving Net Zero: A Handbook For The Food And Drink Sector.

B2B štúdia spoločnosti Tetra Pak z roku 2023 o planetárnych výzvach a ich vplyve na výrobcov potravín a nápojov, n = 346.

B2B štúdia spoločnosti Tetra Pak z roku 2023 o planetárnych výzvach a ich vplyve na výrobcov potravín a nápojov, n = 346.

https://www.tetrapak.com/about-tetra-pak/news-and-events/newsarchive/tetra-pak-unveils-action-oriented-approach-towards-food-systems-transformation

Informačný servis

Viac k témam: Potravinársky priemysel, PR, Prieskum, Udržateľnosť
Zdroj: SITA.sk – Budúcnosť potravinárskeho priemyslu: 50 % spoločností sa snaží zavádzať udržateľné riešenia © SITA Všetky práva vyhradené.