Categories: HokejŠport

Zomrela hokejová legenda Börje Salming, jeden z prvých Európanov v NHL a člen Siene slávy

25.11.2022 (Webnoviny.sk) – Niekdajší úspešný hokejový obranca Börje Salming zomrel vo štvrtok vo veku 71 rokov, prvý Švéd uvedený do Hokejovej siene slávy v kanadskom Toronte podľahol ochoreniu amyotrofická laterálna skleróza (ALS). Člen Siene slávy Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a legenda klubu Toronto Maple Leafs zo zámorskej NHL bol v 70. rokoch 20. storočia jeden z prvých Európanov v kanadsko-americkej súťaži a prispel k tomu, že sa ich počet každým rokom zvyšoval.

Ikona hokeja

Bol priekopník a ikona hokeja s nezlomným duchom a nespochybniteľnou odolnosťou. Definovali ho jeho výkony na ľade a tiež pomoc komunite,” povedal o Salmingovi prezident “javorových listov” Brendan Shanahan.

Rodák z mesta Kiruna odohral v NHL 1148 zápasov, vrátane play-off, a stanovil doteraz platné rekordy klubu z Toronta v počte gólov (149), asistencií (620) a bodov v základnej časti (768) aj play-off (49), čo sa týka obrancov. Po 16 sezónach v Toronte absolvoval jeden ročník v Detroite Red Wings.

Zbúral mýty o európskych hráčoch

Bol prvotriedny a všestranný obranca a prvá hviezda NHL zo Švédska, mal veľkú fyzickú a mentálnu silu aj vrodený talent. Vytýčil cestu, ktorú nasledovalo niekoľko z najlepších hráčov v histórii súťaže. Zbúral všetky mýty o európskych hráčoch, ktoré v lige prevládali do jeho príchodu v roku 1973, keďže dovtedy v nej hrali takmer výlučne hráči zo Severnej Ameriky,” vyhlásil komisár profiligy Gary Bettman o Salmingovi, ktorý skončil dvakrát druhý v hlasovaní o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu NHL, vždy za Larrym Robinsonom z Montrealu Canadiens.

Börjeho Salminga uviedli do Siene slávy NHL v roku 1996, o dva roky neskôr ho rovnako ocenila IIHF a v roku 2008 ho federácia zaradila do svojho All-Star tímu 20. storočia. V roku 2006 klub Toronto Maple Leafs vyvesil pod strop svojej haly dres s jeho číslom 21 a v roku 2016 ho aj vyradil z používania. Salming reprezentoval Švédsko na štyroch majstrovstvách sveta, troch Kanadských pohároch a na ZOH 1992 v Albertville. Vo švédskej najvyššej hokejovej súťaži (SHL) sa udeľuje Salmingova cena najlepšiemu obrancovi sezóny.

Viac k témam: Hokejová sieň slávy, NHL, úmrtie hokejistu
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela hokejová legenda Börje Salming, jeden z prvých Európanov v NHL a člen Siene slávy © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecký parlament schválil platobné karty pre žiadateľov o azyl s cieľom obmedziť platby v hotovosti

Kancelár Olaf Scholz a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v zásade dohodli na zavedení…

7 hodín ago

Trump počas vlády nepochopil, že Ukrajina je nezávislý štát. Názory bývalého prezidenta sa podobajú Putinovým

„Naozaj nemohol dostať do hlavy myšlienku, že Ukrajina je nezávislý štát," uviedla poradkyňa Hillová. Viac

8 hodín ago

Bratislavskí policajti si posvietili na účastníkov tuningového zrazu, zadržali aj dva vodičské preukazy (foto)

V blokovom konaní tiež riešila 11 vodičov pre nevyhovujúci technický stav. Viac

9 hodín ago

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj…

10 hodín ago

Rusko plánuje dobyť mesto Časiv Jar presne 9. mája, krajina vtedy oslavuje silne militarizovaný sviatok

Informáciu poskytol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. Viac

10 hodín ago