in ,

Z továrne na ryby až na absolútny piedestál, Vingegaard dosiahol na Tour de France najväčší úspech v kariére

25.7.2022 (Webnoviny.sk) – Dán Jonas Vingegaard počas ostatných troch týždňov impozantným spôsobom vyrástol z talentovaného nováčika na dominantného lídra a v nedeľu sa dočkal najväčšieho úspechu v doterajšej kariére – triumfoval na slávnych pretekoch Tour de France.

Bývalý pracovník v dánskej fabrike na spracovanie rýb pamätnými súbojmi v kopcoch zosadil z trónu šampióna ostatných dvoch ročníkov „Starej dámy“ a na parížskom bulvári Champs-Élysées mohol šťastne vyhlásiť: „Túto Tour de France mi už nikto nevezme.”

Výnimočný súboj o žltý dres

Dvadsaťpäťročný Vingegaard vlani v celkovej klasifikácii skončil druhý za Tadejom Pogačarom (UAE).

Viac o téme: Tour de France 2022

O rok neskôr vylepšil toto postavenie po tom, ako si triumf vybojoval dvomi fenomenálnymi predstaveniami v Alpách a Pyrenejách. Oficiálne triumfoval s náskokom 2:43 min, no Vingegaard ku koncu nedeľňajšej záverečnej etapy s dojazdom v Paríži spomalil, aby oslávil triumf zo svojimi kolegami z tímu Jumbo-Visma.

„Súboj medzi mnou a Jonasom o žltý dres bol veľmi výnimočný. Myslím si, že máme pred sebou veľmi zaujímavé ďalšie dva alebo tri roky,” zložil protivníkovi poklonu Slovinec Pogačar.

V Jumbo-Visma sú úplne čistí

Vingegaard sa stal prvým dánskym šampiónom na Tour de France od roku 1996. Vtedy to dokázal Bjarne Riis, keď o 1:41 min zdolal legendárneho Nemca Jana Ullricha. Riis však po svojom odchode z cyklistiky v roku 2007 priznal, že v rokoch 1993 – 1998 užíval krvný doping EPO, a to i počas víťaznej Tour v roku 1996.

Na otázku, či jeho tímu môže v tomto smere dôverovať, Vingegaard odvetil, že on i jeho kolegovia sú „úplne čistí”. „Nikto z nás neberie nič nezákonné. Dôvodom, prečo sme takí dobrí, je príprava,” skonštatoval Vingegaard.

Slovák Peter Sagan z francúzskeho tímu TotalEnergies zakončil 109. ročník Tour de France bez etapového triumfu. V úvode etapy mal technické problémy a musel vymeniť bicykel. Napokon finišoval na 5. pozícii, zvíťazil Belgičan Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Deceuninck. V bodovacej súťaži, ktorú ovládol 7-krát, Sagan obsadil 9. priečku. Zelený dres získal Belgičan Wout van Aert (Jumbo-Visma).

Viac k témam: Tour de France 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Z továrne na ryby až na absolútny piedestál, Vingegaard dosiahol na Tour de France najväčší úspech v kariére © SITA Všetky práva vyhradené.

Slafkovský, Nemec ani Mešár nebudú hrať za Slovensko na MS v hokeji do 20 rokov

Narodilo sa vám dieťa? Po úradoch už behať nemusíte, príspevok aj poisťovňa sa vyriešia inak (video)