in ,

Vingegaard bude prvým dánskym víťazom Tour de France od roku 1996, v časovke ešte zvýšil svoj náskok

24.7.2022 (Webnoviny.sk) – Dánsky cyklista Jonas Vingegaard z tímu Jumbo-Visma bude v nedeľu v Paríži oslavovať premiérový triumf na podujatí Tour de France.

V sobotňajšej časovke, ktorá mohla priniesť zmenu na líderskej pozícii, však nedal šancu šampiónovi ostatných dvoch ročníkov – Slovincovi Tadejovi Pogačarovi (UAE). Naopak, ešte vylepšil svoj náskok v celkovej klasifikácii.

V cieli čakala manželka s dcérou

Dvadsaťpäťročný Vingegaard skončil v predposlednej etape na 2. priečke s 19-sekundovým mankom na tímového „parťáka“ Wouta van Aerta z Belgicka, no o osem sekúnd pred tretím Pogačarom.

Viac o téme: Tour de France 2022

V boji o žltý dres má Vingegaard pred Pogačarom náskok 3:34 min a ak mu nepríde do cesty niečo nepredvídané, napríklad nečakaná kolízia alebo pozitívny test na ochorenie COVID-19, v nedeľu sa na parížskom bulvári Champs-Élysées bude tešiť z najväčšieho úspechu vo svojej doterajšej kariére.

„Toto je tá najväčšia vec v rámci cyklistiky. A my sme to dokázali. Znamená to všetko, je to naozaj neuveriteľné,“ povedal Vingegaard po sobotňajšej časovke.

Emócie uňho ešte viac stúpli, keď v cieli zbadal manželku s dcérou. „Mať v cieli moje dve dievčatá znamená pre mňa ešte viac,“ dodal Dán, ktorý vlani v celkovej klasifikácii skončil druhý za Pogačarom.

Dánov naposledy potešil Riis

„Od minulého roka som neustále veril, že to dokážem a teraz sa to stalo. Je to naozaj neuveriteľné. Zároveň je to úľava. Som nesmierne šťastný a hrdý,“ skonštatoval Vingegaard.

Keďže posledný deň pretekov zvyčajne býva bezproblémový až do záverečného špurtu na Champs-Élysées, Vingegaard sa stane prvým dánskym šampiónom na Tour de France od roku 1996.

Vtedy to dokázal Bjarne Riis, keď o 1:41 min zdolal legendárneho Nemca Jana Ullricha.

Sagan si rozbil zadok

Slovák Peter Sagan z francúzskeho tímu TotalEnergies obsadil v časovke 83. miesto so stratou 6:30 min na jej víťaza. Tridsaťdvaročnému Žilinčanovi nerobila problém horúčava, ale skôr kvalita trate.

„Strašný asfalt. Keď som počas dvadsiatich etáp nemal rozbitý zadok, tak dnes som si ho rozbil. V nedeľu to bude ešte horšie na tých kockách. Pokúsim sa potešiť v prvom rade sám seba,“ poznamenal Sagan v dobrej nálade pri mikrofóne RTVS.

Viac k témam: Tour de France 2022
Zdroj: Webnoviny.sk – Vingegaard bude prvým dánskym víťazom Tour de France od roku 1996, v časovke ešte zvýšil svoj náskok © SITA Všetky práva vyhradené.

Pre požiar šíriaci sa blízko Yosemitského národného parku vyhlásil guvernér Kalifornie stav núdze

Sulík vidí, čo sa valí na Slovensko, preto by mu podľa Pellegriniho padlo vhod ujsť z koalície