Narodil sa ako muž, cíti sa ako plnohodnotná žena. Na olympiáde chcela súťažiť v ženskej kategórii. Uvidíme ju v Paríži?

Prípad transrodovej plavkyne Lie Thomas, vyvolal otázky ohľadom férovosti a rovnosti v športe. Rozhodnutie zakazuje Thomas súťažiť na olympijských hrách v Paríži proti biologickým ženám.Tento prípad je jedným z mnohých, ktoré skúšajú hranice inklúzie a spravodlivosti v elitných športoch. Ako sa športové organizácie vyrovnávajú s touto komplexnou otázkou? Odpoveď nájdeš na druhej strane článku.

Lia Thomas, ktorá sa narodila ako muž, je 25-ročná plavkyňa, ktorá sa v roku 2022 stala prvou transrodovou šampiónkou v histórii Národnej kolegiálnej atletickej asociácie (NCAA) v divízii I. Jej úspech však vyvolal kontroverzie, pričom väčšina verejnosti sa zhodla na tom, že súťaženie transrodovej plavkyne proti biologickým ženám nie je fér vzhľadom na jej fyzické výhody.

Na základe týchto názorov prijalo WA (vtedy známe ako FINA) rozhodnutie obmedziť účasť transrodových športovkýň na elitných ženských súťažiach. Thomas v januári podala žiadosť na CAS, aby toto rozhodnutie zrušili, pričom argumentovala, že ustanovenia sú diskriminačné a nezákonné. Tvrdila, že sa cíti byť rovnakou ženou ako ostatné plavkyne. Trojčlenný senát CAS však jej prípad zamietol.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane