Tohtoročným draftom NHL prešiel iba jeden Slovák, Washington si vybral syna legendy

Kluby profiligy si vybrali dovedna 24 brankárov a 50 obrancov, zvyšok tvorili útočníci.

30.6.2024 (SITA.sk) – V tohtoročnom drafte nováčikov do zámorskej hokejovej NHL sa potvrdil očakávaný slovenský prepad.

Kým v predchádzajúcich dvoch ročníkoch výberu mladíkov do kanadsko-americkej profiligy priniesol šesť resp. osem mien Slovákov vrátane jednotky a dvojky v júni 2022, situácia bola teraz diametrálne odlišná.

Capitals siahli po Šatanovi

Draftom prešiel jediný slovenský hokejista, v záverečnom 7. kole siahol po útočníkovi Miroslavovi Šatanovi klub Washington Capitals.

Padlo aj meno Kamila Bednarika, ktorého obaja rodičia pochádzajú zo Slovenska, no 18-ročný center sa narodil v USA a reprezentuje túto krajinu. Siahol po ňom New York Islanders.

Meno Miroslav Šatan sa na drafte objavilo opäť po viac ako troch dekádach. V roku 1993 po niekdajšom kapitánovi slovenskej reprezentácie siahol Edmonton Oilers a v profilige potom absolvoval cez tisíc zápasov.

Jeho dvojmetrový syn strávil ostatný ročník v juniorke Slovana Bratislava a bol tiež súčasťou slovenskej osemnástky.

Koivu opäť v drese Canadiens

Okrem syna súčasného prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja prešli výberom nováčikov do NHL aj ďalší potomkovia niekdajších dlhoročných hráčov profiligy.

V 2. kole si zástupcovia Minnesoty Wild vybrali útočníka Rydera Ritchieho, jeho otec Byron Ritchie strávil v súťaži osem sezón a odohral 324 duelov.

Detroit Red Wings vzápätí siahol po útočníkovi Maxovi Plantovi, ktorého otec Derek Plante si v NHL pripísal 450 štartov.

A zabudnúť nemožno ani na Montreal Canadiens, ktorého predstavitelia draftovali syna svojho niekdajšieho kapitána. Saku Koivu strávil v organizácii Habs trinásť sezón a klub si teraz vybral jeho potomka Aatosa.

Šťastná česká trinástka

Úspešný draft majú za sebou Česi. V 1. kole si klub St. Louis Blues vybral obrancu Adama Jiříčka a neskôr padlo ďalších 12 českých mien.

Už v prvom kole padli dve nórske mená a v ďalších kolách si kluby vybrali ďalších dvoch mladíkov z Nórska.

Výberov nováčikov prešli aj rodáci z hokejovo exotických krajín. Kevin He sa narodil v Číne a siahol po ňom Winnipeg Jets, obranca Harrison Brunicke sa narodil v Juhoafrickej republiky a vybral si ho Pittsburgh Penguins.

V minulosti si kluby profiligy vybrali len jedného čínskeho (Andong Song) a juhoafrického (Olaf Kölzig) rodáka. Obaja spomenutí mladíci však pri mene majú kanadskú vlajočku.

Jeden Slovák a jeden Slovinec

Kluby profiligy si vybrali dovedna 24 brankárov a 50 obrancov, zvyšok tvorili útočníci. Celkovo padlo 89 kanadských a 39 kanadských mien, z Ruska tímy siahli po 26 hokejistoch.

Voľba padla aj na 22 Švédov, 18 Fínov, 13 Čechov, štyroch Nórov aj Švajčiarov, troch Bielorusov aj Lotyšov, dvoch Rakúšanov a po jednom hráčovi zo Slovenska a Slovinska.

Viac k témam: Draft NHL, NHL
Zdroj: SITA.sk – Tohtoročným draftom NHL prešiel iba jeden Slovák, Washington si vybral syna legendy © SITA Všetky práva vyhradené.