in ,

Slovenskí tenisti vedú v Davisovom pohári nad Srbmi, od postupu ich delí už len krok

3.2.2024 (SITA.sk) – Slovenskí tenisti nemohli vstúpiť lepšie do kvalifikačného duelu o postup do skupinovej časti finálového turnaja Davisovho pohára národných tímov.

V srbskom Kraljeve totiž v piatok získali vo svoj prospech obe dvojhry, pričom Lukáš Klein aj Alex Molčan zdolali súperov, ktorí sú v rebríčku ATP výrazne vyššie.

Tímu stačí získať bod

Klein potreboval iba dva sety na Miomira Kecmanoviča 7:6 (2), 6:2, Molčan zdolal Dušana Lajoviča v troch setoch (4:6, 6:2, 6:0).

V zostávajúcom programe stačí slovenskému tímu získať iba bod a v septembri budú súčasťou skupinovej časti DP.

V Srbsku je na programe najprv od 13.00 hod. štvorhra a po nej dve dvojhry. Pri slovenskom tíme pre chorobu chýba kapitán Tibor Tóth, jeho pozíciu v Srbsku zastáva Ľubomír Kurhajec.

Úvodný set bol nervózny

Lukáš Klein nastúpil v piatok proti súperovi, ktorý je o 101 miest vyššie v rebríčku, Kecmanovičovi patrí 41. priečka. V siedmej hre prvého setu Slovák prišiel o servis a neskôr prehrával aj 3:5 a 5:6, dotiahol to až do skrátenej hry a v nej premenil hneď prvý setbal.

Druhý set už bol v réžii Kleina, ktorý súpera dvakrát brejkol, sám si udržal podanie a na triumfe využil hneď prvý mečbal.

„Úvodný set bol obojstranne nervózny. Kecmanovič dvakrát podával na víťazstvo, no vynútil som si tajbrejk, v ktorom som sa už cítil na kurte lepšie. Určite mi pomohli víťazné zápasy z Austrálie. V druhom sete som sa uvoľnil a hral som veľmi agresívne. Vyšlo mi tam veľa vecí, darili sa mi returny. Súper bol pod tlakom, čo bola voda na môj mlyn,” zhodnotil po súboji Klein podľa oficiálneho webu Slovenského tenisového zväzu (STZ) a dodal: Som veľmi šťastný, že som získal pre Slovensko prvý bod.”

Molčan zmenil taktiku

V druhom súboji Molčan hral proti 53. hráčovi rebríčka ATP, sám je pritom až na 122. stupienku. V prvom sete Srb potvrdil úlohu favorita a zvíťazil 6:4, potom však už na kurte dominoval slovenský tenista, ktorý ťažil z množstva chýb súpera a uštedril mu aj neobľúbeného “kanára”.

„Som šťastný, že po prvom dni vedieme 2:0. Vedeli sme, že Srbi budú doma tvrdý oriešok. V prvom sete som bol nervózny a moje údery boli krátke. Od stavu 2:5 som sa však chytil, údery mali lepšiu dĺžku, vychádzalo mi podanie aj returny. Bol som agresívnejší na kurte. Zmenil som taktiku, išiel mu viac cez forhend. Vymyslel som niečo, čo mu nesedelo, pokazil som mu hru a uštval ho,” uviedol Molčan podľa stz.sk.

Ovocie prípravy

Kapitán slovenského tímu Ľubomír Kurhajec bol po piatku mimoriadne spokojný.

„Toto je ovocie kvalitnej trojtýždňovej prípravy. Týždeň sme boli s niektorými hráčmi vo Francúzsku, týždeň v nafukovačke na Slovane a týždeň tu v Kraljeve. Viesť v Srbsku 2:0 je ako malý sen. Dúfam, že to v sobotu dotiahneme do úspešného konca a zavŕšime prekvapenie. Lukáš Klein sa pomalšie rozbiehal, ale potom hral excelentne, výborne servoval. Alex si najprv Lajoviča oťukal a od konca prvého setu bol na kurte lepším hráčom,” zhodnotil.

Viac k témam: Davis Cup, Davisov pohár
Zdroj: SITA.sk – Slovenskí tenisti vedú v Davisovom pohári nad Srbmi, od postupu ich delí už len krok © SITA Všetky práva vyhradené.

Požiar zachvátil jednu z najväčších rafinérií v Rusku, za útokom sú ukrajinské drony (video)

Matovičovi poslanci chcú zatočiť s prevádzačmi migrantov, navrhujú zvýšiť tresty