Narodil sa ako muž, cíti sa ako plnohodnotná žena. Na olympiáde chcela súťažiť v ženskej kategórii. Uvidíme ju v Paríži?

“World Aquatics privítalo rozhodnutie CAS ako „veľký krok vpred“ v ochrane ženského športu a vyhlásilo, že naďalej podporuje férovosť, rešpekt a rovnaké príležitosti pre všetkých športovcov.” Podľa novej politiky spôsobilosti WA môžu transrodové športovkyne súťažiť, iba ak neprešli mužskou pubertou po Tannerovej fáze 2 alebo pred dosiahnutím veku 12 rokov.

Téma účasti transrodových športovcov v elitných športových súťažiach je veľmi diskutovaná a kontroverzná. Historicky sa športové organizácie snažili zabezpečiť férovosť v súťažiach, čo často vedie k prijímaniu rôznych pravidiel a regulácií. V posledných rokoch sa však otázka transrodových športovcov stala centrom pozornosti, najmä kvôli rastúcej viditeľnosti a akceptácii transrodových osôb v spoločnosti.

“Lia Thomas sa stala symbolom tejto debaty, keďže jej úspechy a následné reakcie verejnosti a športových organizácií zdôraznili komplexnosť a citlivosť tejto otázky.” Rozhodnutia ako to od World Aquatics a CAS reflektujú snahu nájsť rovnováhu medzi inklúziou a zabezpečením spravodlivých podmienok pre všetkých športovcov.

Transrodoví športovci, ktorí chcú súťažiť na medzinárodnej úrovni, sa často stretávajú s prísnymi reguláciami týkajúcimi sa hladiny testosterónu a iných fyziologických faktorov. Tieto regulácie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali potenciálne výhody, ktoré by mohli mať športovci, ktorí prešli mužskou pubertou. Napriek tomu zostáva otázka, či sú tieto opatrenia dostatočné alebo príliš prísne, predmetom neustálej diskusie.

Podpora férovosti, rešpektu a rovnakých príležitostí je základným kameňom športu, no zároveň je dôležité zabezpečiť, aby sa žiadna skupina necítila diskriminovaná alebo vylúčená. Táto rovnováha je neustále skúšaná a športové organizácie musia pokračovať v hľadaní spôsobov, ako spravodlivo integrovať všetkých športovcov bez ohľadu na ich pohlavie či rodovú identitu.