Na začiatku bol tweet. A po šiestich rokoch vydal hviezdny hráč NBA DeMar DeRozan knihu o svojom duševnom zdraví

19.10.2024 (SITA.sk) – Cesta k zlepšeniu duševného zdravia sa môže začať aj napísaním tweetu. A ten zasa k napísaniu knihy.

Americký basketbalista DeMar DeRozan v službách Sacramenta v NBA je autor knihy “Mimo hluku. Môj príbeh o hľadaní pokoja”, ktorá vyšla v predsezónnom období.

Úprimne o svojich problémoch

Je to pokračovanie rozhovoru, ktorý sa začal pred šiestimi rokmi, keď hráč úprimne na verejnosti prezradil, že má problémy so svojím duševným zdravím.

“Nikdy v živote by som si nepomyslel, že napíšem knihu,” povedal DeRozan na mediálnom dni tímu Sacramento Kings, ku ktorým sa pripojil po tom, čo strávil posledné tri sezóny v Chicagu.

“Urobiť to bolo to niečo nové. Keď som prekonal nervozitu a videl som odozvu ľudí, zaplavil ma pocit šťastia. A o to presne ide,” dodal 35-ročný krídelník či rozohrávač.

Trvalo to šesť a pol roka. DeRozan neprestal zdieľať informácie o svojej ceste za mentálnym zdravím od uverejnenia tohto prvého tweetu; kolega veterán z NBA Kevin Love z Miami Heat mu tiež pomáhal odhaľovať vlastné pocity.

Ponaučenie pre staršiu generáciu

“Keď sa na seba pozriete do zrkadla, niekedy sa vám nepáči, čo vidíte, a to môže viesť k depresii, úzkosti alebo iným problémom s duševným zdravím,“ povedal Kyrie Irving.

“Dúfam, že staršia generácia si z našej knihy vezme ponaučenie, že toto nie sú len nejaké duchovné mantry zo 70. rokov, ktoré sa tu snažíme vydať. V skutočnosti veríme tomu, o čom hovoríme, pokiaľ ide o meditáciu a schopnosť spomaliť váš život a uistiť sa, že máte svoje priority priamo pred sebou,” dodal Irving.

Irving a Love boli dvaja hráči, ktorých si DeRozan vybral v knihe ako príklady tých, ktorí vyjadrili obavy po prvom tweete vo februári 2018 počas All-Star víkendu v NBA.

DeRozanov agent Aaron Goodwin mu povedal, že dokonca aj kancelária komisára NBA chcela vedieť, čo ten tweet znamená. Ľudia sa o to začali vo veľkom zaujímať.

Všetko zamietol pod koberec

“Všetko, čo som urobil, bol zdieľaný úprimný moment – ​​niečo, čo v ktorýkoľvek deň cíti nespočetné množstvo ľudí,“ napísal DeRozan v knihe.

“Ani jeden z nás si to vtedy neuvedomoval, ale bola to perspektíva, ktorú športovec na mojej úrovni na tejto platforme dosiaľ nevyjadril,” dodal.

Love a Irving si to všimli a spýtali sa DeRozana, ako sa cíti a odštartovali úprimné rozhovory, ktoré viedli k napísaniu knihy.

“Svoj tweet som napísal vo chvíli zraniteľnosti a transparentnosti. Ale táto chvíľa už pominula. Vrátil som sa k sebe, potlačil svoje skutočné pocity a zamietol to všetko pod koberec. V hĺbke duše pre mňa ich starosti znamenali veľmi veľa,” uviedol DeRozan o Irvingovi s Loveom.

Veterán s pridanou hodnotou

DeRozan mal v minulej sezóne v Chicagu priemer 24 bodov na zápas a dokonca aj vo veku 35 rokov a vstupe do svojej 16. sezóny NBA – s predchádzajúcimi zastávkami v San Antoniu a Toronte – Kings veria, že im môže pomôcť urobiť vážny skok nahor v Západnej konferencii.

Sacramento ho získalo toto leto a ponúklo mu trojročný kontrakt na 74 miliónov dolárov. “Keď cez dvere v šatni prejde chlapík ako je DeMar DeRozan, pre nás všetkých to veľa znamená,” povedal tréner Sacramenta Mike Brown.

Viac k témam: Kniha, NBA
Zdroj: SITA.sk – Na začiatku bol tweet. A po šiestich rokoch vydal hviezdny hráč NBA DeMar DeRozan knihu o svojom duševnom zdraví © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Fico sa v Komárne stretne s Orbánom a Vučičom, hovoriť budú o nelegálnej migrácii

V Novej pevnosti v Komárne sa bude konať samit troch krajín.

52 minút ago

Slováci sa ocitli na chvoste rebríčka, cítime sa menej šťastní ako Maďari či Chorváti

Výsledky poodhaľujú, ako šťastní sa cítia Slováci a Slovenky a ako často sa stretávajú so…

2 hodiny ago

Južná Kórea by mohla Ukrajine poskytnúť vojenský a spravodajský personál

Juhokórejčania by napríklad poskytovali tlmočnícke služby, ak by ukrajinské sily zajali severokórejských vojakov bojujúcich po…

2 hodiny ago

Ministerstvo vnútra stále čaká na rozhodnutie vo veci čurillovcov, o pokute sa rozhodne čoskoro

Ministerstvo trvá na tom, že jeho postup bol v súlade so zákonom.

2 hodiny ago