Na atletický míting P-T-S príde svetová rekordérka, do Šamorína sa vráti bývalá ikonická disciplína

19.5.2022 (Webnoviny.sk) – Vrcholom 57. ročníka medzinárodného atletického mítingu P-T-S v komplexe x-bionic sphere v Šamoríne naplánovaného na štvrtok 9. júna by mal byť útok 24-ročnej Etiópčanky Gudaf Tsegayovej na osobný rekord na 5000 m. Halová majsterka sveta 2022 a halová svetová rekordérka na 1500 m podľa organizátorov môže atakovať piaty najlepší čas histórie, ktorým je jej osobné maximum 14:13,32 min.

Mala by byť hviezdou nášho mítingu. Jej účasť bude zaujímavá nielen pre nás, ale aj pre divákov a fanúšikov atletiky. Počuli sme, že Tsegayová chce každý štart v tomto roku premeniť na víťazstvo. Je to výzva a boli by sme radi, keby to vyšlo a uvidíme rýchlu päťku. K dispozícii bude mať aj ďalšie krajanky,” povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii viceprezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) aj organizačného výboru podujatia Ladislav Asványi.

Podujatie sa drží vysoko

Míting P-T-S bude mať rovnako ako vlani strieborný štatút seriálu World Athletics Continental Tour. “Už sme vo vysokom štádiu príprav. Je pravda, že sme uvažovali o zmene dejiska, keďže v šamorínskom dejisku sa budú po P-T-S konať futbalové zápasy, no napokon sme našli riešenie. Opäť chceme pripraviť kvalitné podujatie a zároveň primeranú konkurenciu pre našich atlétov. Náš míting sa v konkurencii svetových podujatí drží vysoko. V období pandémie to v roku 2020 pri menšom počte mítingov bola dokonca 18. priečka, väčšinou sa však pohybujeme okolo 50. miesta v bodovom hodnotení približne 1300 atletických podujatí. Radi by sme si udržali úroveň i postavenie v rebríčku,” informoval prezident SAZ a organizačného výboru pretekov Peter Korčok, cituje ho web atletika.sk.

V programe mítingu je 15 hlavných disciplín, z toho 7 mužských a 8 ženských. Pripravený bude nielen hlavný aj národný program, v Šamoríne sa vo štvrtok 9.6. uskutoční aj celoslovenské finále Detskej atletiky a Štafetový pohár SAZ pre všetky vekové kategórie. Prvýkrát v histórii bude míting počas dvoch dní. Súťaž v kladive žien sa z technických príčin uskutoční o deň skôr 8. júna v Trnave.

Vráti sa ikonická disciplína podujatia

Po prvý raz po obnovení péteesky sa bude v Šamoríne skákať mužská žŕdka, ktorá bola za čias mítingu na bratislavských Pasienkoch vďaka svetovým rekordom Sergeja Bubku ikonickou disciplínou podujatia. Diaľka žien bude opäť Memoriálom Evy Šuranovej, pričom v tomto roku bude mať špeciálnu príchuť, keďže uplynie polstoročie od zisku bronzu na olympijských hrách v Mníchove 1972,” doplnil Korčok podľa webu SAZ.

Organizátori podujatia vyberali disciplíny tak, aby mala slovenská atletická špička v kvalitnej zahraničnej konkurencii šancu získať dôležité body do svetového rebríčka, ktorý je jednou z možností, ako sa kvalifikovať na vrcholy leta – júlové majstrovstvá sveta v americkom v Eugene a augustové majstrovstvá Európy v nemeckom Mníchove. Štartovať budú šprintéri Ján Volko, Viktória Forster, prekážkarka Stanislava Škvarková, štvorstovkári Šimon Bujna a Oliver Murcko. Na na 400 m prek sa predstavia Emma Zapletalová, Daniela Ledecká či Martin Kučera.

Viac k témam: Atletický míting P-T-S v Šamoríne, World Athletics Cointental Tour
Zdroj: Webnoviny.sk – Na atletický míting P-T-S príde svetová rekordérka, do Šamorína sa vráti bývalá ikonická disciplína © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecký parlament schválil platobné karty pre žiadateľov o azyl s cieľom obmedziť platby v hotovosti

Kancelár Olaf Scholz a premiéri 16 nemeckých spolkových krajín sa v zásade dohodli na zavedení…

7 hodín ago

Trump počas vlády nepochopil, že Ukrajina je nezávislý štát. Názory bývalého prezidenta sa podobajú Putinovým

„Naozaj nemohol dostať do hlavy myšlienku, že Ukrajina je nezávislý štát," uviedla poradkyňa Hillová. Viac

8 hodín ago

Bratislavskí policajti si posvietili na účastníkov tuningového zrazu, zadržali aj dva vodičské preukazy (foto)

V blokovom konaní tiež riešila 11 vodičov pre nevyhovujúci technický stav. Viac

9 hodín ago

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj…

10 hodín ago

Rusko plánuje dobyť mesto Časiv Jar presne 9. mája, krajina vtedy oslavuje silne militarizovaný sviatok

Informáciu poskytol hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj. Viac

10 hodín ago