Messi získal ôsmu Zlatú loptu, v ženskej kategórii vyhrala stredopoliarka FC Barcelona Bonmatíová (video+foto)

Zlatá lopta je prestížne individuálne ocenenia pre najlepšieho svetového futbalistu.

31.10.2023 (SITA.sk) – Lionel Messi získal v pondelok rekordný ôsmykrát prestížne individuálne ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho svetového futbalistu po tom, čo naplnil svoju životnú ambíciu, keď koncom vlaňajška priviedol Argentínu k titulu svetového šampióna na „mundiale“ v Katare.

Prestížne ocenenie

Druhý skončil Nór Erling Haaland z Manchestru City a tretí Francúz Kylian Mbappé z Paríža Saint-Germain. Messi získal predtým Zlatú loptu v rokoch 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 a 2021. Messi na slávnosti v Paríži poďakoval trénerovi argentínskej reprezentácie Lionelovi Scalonimu, spoluhráčom z národného mužstva i realizačnému tímu za to, že vďaka nim mohol získať zlato na majstrovstvách sveta.

„Dnešný večer si užívam. Táto radosť ma nikdy neopustí a dúfam, že si ju budem môcť užívať ešte mnoho rokov. Trofej pre majstrov sveta bol titul, ktorý nám chýbal. Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí pomohli vytvoriť z argentínskeho tímu mužstvo majstrov sveta,“ vyhlásil 36-ročný Messi, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v Interi Miami zo zámorskej Major League Soccer.

Zlatá lopta v ženskej kategórii

Zlatú loptu v ženskej kategórii získala španielska stredopoliarka FC Barcelona Aitana Bonmatíová. Dvadsaťpäťročná hráčka patrila medzi kľúčové postavy španielskeho národného družstva na ceste za titulom majsteriek sveta na tohtoročnom šampionáte v Austrálii a na Novom Zélande.

„Toto je pre mňa sen. Mám po svojom boku skutočne dobré hráčky. Dúfam, že ešte zažijeme veľa úspechov,“ povedala rodáčka z Katalánska.

Ďalšie ocenenia

V ďalších oceneniach zvolili Angličana Judea Bellinghama z Realu Madrid za najlepšieho futbalistu do 21 rokov, zatiaľ čo Haaland získal cenu Gerda Müllera pre najlepšieho útočníka tohto roka. Cenu Leva Jašina pre najlepšieho brankára dostal Messiho spoluhráč z národného tímu „albicelestesEmiliano Martínez z anglickej Aston Villy.

Okrem ocenenia sa však Martínez počas galavečera dočkal aj piskotu zo strany prítomných fanúšikov za neslušné gestá a oslavy po finálovom zápase MS v Katare. Socratesovu cenu pomenovanú po zosnulom brazílskom stredopoliarovi Socratesovi, ktorú každoročne udeľujú za prínos v oblasti humanitárnej práce, získal brazílsky Vinícius Júnior.

Krídelník Realu Madrid ju dostal za založenie nadácie pre znevýhodnené deti. Vinícius Júnior, ktorý sa často stáva terčom rasistického správania v španielskej La Lige, sa zároveň zaviazal pokračovať v boji proti rasizmu.

Viac k témam: La Liga 2023/2024, majstrovstvá sveta v Katare, MLS Major League Soccer, Ocenenie, Zlatá lopta
Zdroj: SITA.sk – Messi získal ôsmu Zlatú loptu, v ženskej kategórii vyhrala stredopoliarka FC Barcelona Bonmatíová (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.