Francúzske úrady odhalili a zmarili plány troch útokov na letné olympijské či paralympijské hry

Informoval o tom národný prokurátor pre boj proti terorizmu Olivier Christen.

11.9.2024 (SITA.sk) – Francúzske úrady odhalili a zmarili plány troch útokov na olympijské či paralympijské hry, ktoré sa počas leta konali v Paríži a ďalších francúzskych mestách.

V stredu o tom a dodal, že plány zahŕňali útoky na “izraelské inštitúcie alebo reprezentantov Izraela v Paríži” počas podujatia, ktorého francúzska metropola hostila od 26. júla do 11. augusta.

Najvyšší stupeň bezpečnostnej pohotovosti

Izraelský olympijský tím nebol cieľom útokov. Úrad zatkol celkovo päť osôb, vrátane maloletého, pre podozrenie z účasti na príprave troch útokov. Podľa prokurátora sú obvinení vo väzbe a čelia rôznym obvineniam súvisiacim s terorizmom.

Olympijské hry sa konali na pozadí vojny medzi Izraelom a Hamasom a vojny na Ukrajine, čo zvýšilo obavy o bezpečnosť. Francúzsko bolo v mesiacoch pred olympiádou a paralympiádou na najvyššom stupni bezpečnostnej pohotovosti.

Ideológia Islamského štátu

Minister vnútra Gerald Darmanin opakovane varoval pred hrozbami zo strany islamských extrémistických skupín, násilných environmentálnych aktivistov, krajne pravicových skupín a kybernetických útokov z Ruska či iných nepriateľských krajín.

V máji členovia Generálneho riaditeľstva pre vnútornú bezpečnosť zadržali 18-ročného mladíka z Čečenska pre podozrenie z prípravy útoku na olympijské futbalové podujatia v meste Saint-Étienne. Podľa prokurátora mal útok zasiahnuť “bary v okolí štadióna Geoffroy-Guichard”,“ pričom podozrivý plánoval násilnú akciu v mene džihádistickej ideológie Islamského štátu.

Zvýšený počet domových prehliadok

Prokurátor tiež zdôraznil, že džihádistické hrozby dominovali medzi odhalenými útokmi a 80 percent súdnych konaní proti podozrivým zahŕňa extrémistickú ideológiu, ktorá stále ovplyvňuje francúzsku mládež. Islamský štát podľa neho naďalej “šíri propagandu”.

Preventívne opatrenia zahŕňali zvýšený počet domových prehliadok a zatýkaní pred začiatkom OH. V roku 2024 bolo vykonaných 936 domových prehliadok, v porovnaní so 153 v minulom roku, dodal prokurátor.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, OH 2024 v Paríži, Olympijské hry, Paralympijské hry, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Francúzske úrady odhalili a zmarili plány troch útokov na letné olympijské či paralympijské hry © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.