Categories: FutbalŠport

Chorváti už na majstrovstvách v Nemecku nepokračujú, napriek tomu dostali od UEFA mastnú pokutu

29.6.2024 (SITA.sk) – Európska futbalová únia (UEFA) potrestala Chorvátsky futbalový zväz (HNS) pokutou 105-tisíc eur za nevhodné správanie sa fanúšikov po záverečnom vystúpení Chorvátov na majstrovstvách Európy v Nemecku. Chorvátsky tím ešte v pondelok remizoval s obhajcami kontinentálneho titulu Talianmi 1:1 a keďže v základnej B-skupine nazbieral iba dva body, porúčal sa z turnaja.

Zatiaľ najvyšší finančný postih

Ide o zatiaľ najvyšší finančný postih pre jednotlivé zväzy počas tohtoročného Eura, pričom už skôr dostali Chorváti pokutu za to, že v súboji proti výberu Albánska priaznivci tímu trénera Zlatka Daliča použili v hľadisku pyrotechniku a hádzali ju aj na hraciu plochu.

Viac o téme: ME vo futbale 2024

Spomenutá suma je súčtom pokút za viacero previnení. Čiastku 45-tisíc eur musí HNS zaplatiť za to, že fanúšikovia z Chorvátska v spomenutom pondelkovom súboji hádzali na ihrisko rôzne predmety vrátane pohárov od piva.

Ďalších 30-tisíc zaplatia za použitie pyrotechniky divákmi v hľadisku a rovnakú sumu za bližšie nešpecifikované “nevhodné správanie”. Za účasť na turnaji a dosiahnuté výsledky pritom dostanú Chorváti od UEFA odmenu 9,2 milióna eur.

Vyšetrovanie možného rasizmu

UEFA okrem toho stále vedie vyšetrovanie možného rasizmu zo zápasu medzi výbermi Chorvátska a Albánska, dopustiť sa ho mali fanúšikovia oboch tímov. Chorváti boli blízko k postupu do osemfinále ME 2024, keď v zápase proti Talianom viedli gólom skúseného Luku Modriča z 55. minúty, no v úplnom závere nadstaveného času vyrovnal Mattia Zaccagni.

Deľba bodov zaistila postup pre taliansky tím a odsunul chorvátsky výber na 3. priečku v tabuľke, zisk dvoch bodov im napokon nestačil na prienik do vyraďovacej časti. Uvedený zápas bol možno posledný reprezentačný pre Modriča, ktorý sa v pondelok stal najstarším autorom gólu v histórii ME.

Viac k témam: Majstrovstvá Európy (ME) vo futbale, Majstrovstvá európy ME vo futbale 2024 v Nemecku
Zdroj: SITA.sk – Chorváti už na majstrovstvách v Nemecku nepokračujú, napriek tomu dostali od UEFA mastnú pokutu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Hlas podporuje mier na Ukrajine, ale taký, ktorý podľa Tomáša rešpektuje územnú celistvosť

Hlas taktiež jasne povedal, že SR musí byť súčasťou Európskej únie a NATO.

20 minút ago

Gareth Southgate doviedol Angličanov do ďalšieho semifinále, na postup cez Švajčiarov potrebovali však rozstrel

Na postup cez Švajčiarov vo štvrťfinále museli ísť až do penaltového rozstrelu.

21 minút ago

Ruské útoky za uplynulý deň pripravili o život osem civilistov, obete hlásili v štyroch oblastiach

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson.

1 hodinu ago

Muž bez oblečenia a s vlčiakom vyšiel z tmavého lesíka a rozrušil obyvateľov Košíc. Povedal, že je v nebezpečenstve: „Ako z hororu!“ opisujú Košičania

V neskorých nočných hodinách na parkovisku nad Exnárovou ulicou v Košiciach došlo k nezvyčajnému a…

2 hodiny ago

Tenisová dvojhra žien pokračuje na Wibledone bez svetovej jednotky Swiatekovej, nestačila na Putincevovú

Dvadsaťdeväťročná moskovská rodáčka síce prehrala prvý set 3:6.

3 hodiny ago