Categories: Film a TVKultúra

Zomrela Gina Lollobrigida, bola hereckou hviezdou v Európe i v Hollywoode

16.1.2023 (Webnoviny.sk) – Vo veku 95 rokov zomrela talianska herečka Gina Lollobrigida. Informuje o tom spravodajský web denníka The Guardian s odvolaním sa na talianske noviny Corriere della Sera, podľa ktorých bola umelkyňa už „istý čas hospitalizovaná“.

Rodáčka z talianskeho Subiaca patrila k najpopulárnejším európskym herečkám 50. a 60. rokov. V mladosti sa venovala modelingu a súťažiam krásy, pričom v roku 1947 bola tretia v Miss Italia. Hereckou hviezdou bola nielen v Európe, ale aj v Hollywoode.

Medzi jej najznámejšie filmy patria Krásky noci (1952) a Fanfán Tulipán (1952), v ktorých hrala s Gérardom Philipom, komédie Chlieb, láska a fantázia (1953) a Chlieb, láska a žiarlivosť (1954), v ktorých hrala s Vittoriom de Sicom, a Chrám Matky Božej v Paríži (1956), kde bol jej partnerom Anthony Quinn.

Dva razy ju nominovali na Zlatý glóbus – v roku 1969 za film Dobrý deň, pani Campbellová a v roku 1985 za účinkovanie v seriáli Falcon Crest.

V sedemdesiatych rokoch sa Lollobrigida zväčša stiahla od herectva a sústredila sa na fotografiu, pričom vydala niekoľko kolekcií. Objektmi jej snímok boli známe osobnosti ako Henry Kissinger, Jurij Gagarin či Grace Kelly a podarilo sa jej tiež získať exkluzívne interview s vtedajším kubánskym vodcom Fidelom Castrom. Venovala sa i maľovaniu a sochárstvu. V roku 1999 neúspešne kandidovala do Európskeho parlamentu.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrela Gina Lollobrigida, bola hereckou hviezdou v Európe i v Hollywoode © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Slováci najčastejšie cestujú v rámci Európskej únie, voľný pohyb je jedna z hlavných výhod členstva

Schengenský priestor bez kontrol na vnútorných hraniciach je v súčasnosti najväčšou zónou voľného cestovania. Viac

9 hodín ago

Moskva zaradila ukrajinského prezidenta Zelenského na svoj zoznam hľadaných osôb

Ruskí predstavitelia bezprostredne neobjasnili svoje obvinenia. Viac

10 hodín ago

Hokejový brankár Denis Godla bude „strážcom svätyne“ Slovana Bratislava aj v nasledujúcej sezóne

Na rodáka z Kežmarku si „belasí“ uplatnili opciu a podpísali s ním ročnú zmluvu. Viac

10 hodín ago

Lovestream festival predstavil ďalších mimoriadnych účinkujúcich svojho tretieho ročníka

Festival sa uskutoční počas troch dní 16. až 18. augusta. Viac

11 hodín ago