Categories: Kultúra

Na najväčšom slovenskom folklórnom festivale vo Východnej sa predstaví aj stovka účinkujúcich z Košického kraja

2.7.2024 (SITA.sk) – Na najväčšom slovenskom folklórnom festivale vo Východnej sa predstavia i folkloristi z Košického kraja. Už v rámci otváracieho programu sa predstaví viac ako stovka účinkujúcich z Abova, Gemera, Spiša, Zemplína i Medzibodrožia.

Sólista Kolesár z Dvorianok

Ako ďalej informoval Košický samosprávny kraj (KSK), festival sa tento rok bude konať od 4. do 7. júla a účinkujúcich z košickej župy si bude možné pozrieť už v piatok 5.7. o 18:00 hod. na Veľkej scéne v otváracom programe.

Predstavia sa tam folklórne skupiny Jadlovec z Margecian, Poráčan z Poráča, Pantľička z Košickej Belej, Folklórny súbor Komócsa a citarový súbor Fabotó z Veľkých Kapušian, rovnako vystúpi aj sólista Jozef Kolesár z Dvorianok.

Viac ako 120 účinkujúcich na festivale

„Máme až 125 účinkujúcich v otváracom programe festivalu, zastúpené všetky naše regióny – Abov, Gemer, Spiš, Zemplín i Medzibodrožie. Ďalšie naše folklórne talenty sa predstavia počas nasledujúcich dní, či už samostatnými programami alebo ako súčasť veľkých autorských programov,“ vraví riaditeľ Centra kultúry Košického kraja Michal Kupec. Predseda KSK Rastislav Trnka zdôraznil význam festivalu vo Východnej pri zachovávaní, oživovaní i rozvíjaní kultúrneho dedičstva.

„Košický kraj bude súčasťou tejto oslavy. Naši folkloristi sa predstavia v programoch na Veľkej i Malej scéne amfiteátra počas celého festivalu. Rázovitá obec Východná sa na niekoľko dní stane centrom slovenskej kultúry a my sme radi, že Košický kraj bude opäť hodnotne zastúpený a prezentovaný,” dodal.

Folklórne súbory vo Východnej

Počas festivalu sa predstavia aj ďalší účinkujúci z KSK, napríklad Folklórny súbor Železiar z Košíc, Zemplín z Michaloviec, Detský folklórny súbor Kis Ilosvai z Veľkej Idy, Folklórna skupina Dolina z Gemerskej Polomy a Parchovianka z Parchovian, Ľudová hudba Mateja Topoľovského.

Návštevníctvo festivalu sa môže tešiť aj na úspešných speváčok z celoštátnej súťaže hudobného folklóru Vidiečanova Habovka a tanečných sólistov z celoštátnej súťaže Šaffova ostroha. Pripravené sú aj školy tanca pre deti a dospelých, ktoré povedú ako lektori pracovníci z Centra kultúry Košického kraja.

Viac k témam: festival Východná, Folklór, folklórny festival, Folklórny súbor Železiar, KSK Košický samosprávny kraj, Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK)
Zdroj: SITA.sk – Na najväčšom slovenskom folklórnom festivale vo Východnej sa predstaví aj stovka účinkujúcich z Košického kraja © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Europoslankyňa Lexmann tlmočila Ursule von der Leyen požiadavky Kresťanskodemokratického hnutia

Miriam Lexmann zastupuje stranu na rokovaniach frakcie Európskej ľudovej strany v Portugalsku.

31 minút ago

Český chovateľ nechal stovky kačíc trpieť v hrozných podmienkach, pre týranie zvierat mu hrozí desať rokov väzenia

„Niektoré kačice sa abnormálne a sústavne točili do kruhu, ďalšie kačice ležali iba na chrbte…

31 minút ago

Unikal policajtom, havaroval a odmietol kontrolu na alkohol. 67-ročný muž šoféroval bez vodičáku

Vodiča policajti vyzvali k vykonaniu dychovej skúšky, ktorej sa odmietol podrobiť. Rovnako odmietol aj odber…

2 hodiny ago

Muža iránskeho pôvodu odsúdili v Nórsku za smrteľný útok počas LGBTQ+ festivalu na tridsať rokov väzenia

Zaniar Matapour vystrelil do davu 10 rán zo samopalu a osem rán z ručnej zbrane.

2 hodiny ago

Turkov chce vo štvrťfinále ME vo futbale proti Holanďanom podporiť z tribúny prezident Erdogan

Pre cestu do Berlína sa rozhodol napriek tomu, že Nemecko a Turecko sa dostali do…

3 hodiny ago

Ukrajinskí vojaci sa stiahli z časti kľúčového mesta Časiv Jar, pre Rusov je bránou na spustenie ďalších útokov

Mesto Časiv Jar je strategicky dôležité miesto a už dlho je cieľom Ruska.

3 hodiny ago