Jožo Ráž oslavuje 70. narodeniny. Prežil zázrakom, vyznáva pohodový život pri cigaretke a alkohole a miluje svoju ženu

foto: facebook.com

foto: facebook.com

V roku 1979 získali Elán prielomové ocenenie na Bratislavskej lýre za aranžmán skladby „Bláznivé hry“ a o rok neskôr triumfovali so skladbou „Kaskadér“. Toto im otvorilo dvere do širokej verejnosti a v roku 1981 vydali svoj debutový album Ôsmy svetadiel, ktorý odštartoval ich úspešné obdobie.

Úspechy a výzvy, ktoré Ráž prekonal

Elán neustále rástol, a to nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Ich piesne a albumy sa predávali v státisícoch. Skupina odohrala stovky koncertov, pričom ich veľkým inšpiračným vzorom bola americká kapela Chicago, s ktorou sa stretli počas koncertovania vo Švédsku. Počas svojej kariéry vydali množstvo albumov, pričom ich posledným štúdiovým dielom je album Najvyšší čas z roku 2019.

foto: motorka Joža Ráža, na ktorej utrpel v roku 1999 vážnu dopravnú nehodu

Rážova kariéra však nebola bez temných okamihov. V roku 1999 sa stal účastníkom vážnej dopravnej nehody, po ktorej utrpel ťažké zranenia a prebral sa až po dvoch mesiacoch kómy. Po náročnom období zotavovania sa však rozhodol vrátiť na pódium, čím preukázal svoju obrovskú vnútornú silu a oddanosť hudbe. V nasledujúcich rokoch získal viacero ocenení, vrátane dvoch Zlatých slávikov.

Rok 2024 bol pre kapelu aj smutný, keďže v auguste zomrel ich dlhoročný člen Vašo Patejdl, čo bola pre skupinu veľká strata. Napriek tomu však Elán pokračuje vo svojej činnosti a odohral sériu vypredaných koncertov.

Jožo Ráž tak svojou hudbou a charizmou zanechal nezmazateľnú stopu v slovenskej kultúre, a aj po desaťročiach zostáva inšpiráciou pre mladých hudobníkov a fanúšikov.

Prečítajte si aj: Začína sa natáčať životný príbeh hudobnej legendy Karola Duchoňa, do kín príde na budúce leto

Oslavy narodenín a budúcnosť Elánu

Oslavy 70. narodenín Joža Ráža boli pre kapelu a fanúšikov výnimočné. Elán odohral tri vypredané koncerty v bratislavskej Tipos aréne, ktoré boli pripomienkou ich dlhoročnej kariéry a hudobného odkazu. Aj keď sa museli zaobísť bez Vaša Patejdla, kapela preukázala svoju vytrvalosť a odhodlanie.

Jožo Ráž
foto: facebook.com

Ako bude vyzerať budúcnosť Elánu? Ráž si stále drží vášeň pre hudbu a fanúšikovia s napätím očakávajú, čo ďalšie skupina prinesie.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.