Categories: Kultúra

Festival Deadline chce komunikovať tabuizované a náročné témy, vystúpi aj Peter Lipa

26.10.2023 (SITA.sk) – Deadline festival o kolobehu života a smrti, inšpirovaný mexickou kultúrou oslavy smrti, je prvý rodinný festival, ktorý chce komunikovať tabuizované a náročné témy súvisiace so zomieraním jemnou, láskavou, citlivou a rešpektujúcou rečou umenia a hry.

Prijať stratu blízkeho nám pomôžu náročné témy, ktorým sa festival venuje v edukačnej sekcii. Môžete sa zúčastniť diskusií na tému zomieranie, smrť, rozlúčka a smútenie. Je to spôsob ako sprístupniť túto problematiku nielen dospelým, ale aj deťom. K tomu slúži aj jedlo, aby táto náročná problematika – stretnutie s našou smrteľnosťou – bolo stráviteľné pre všetkých.

Odborníci v Kolobehu života, o.z. už 10 rokov sprevádzajú smútiacich po strate blízkeho. Spravujú tri veľké online svojpomocné skupiny pre ľudí po strate, s veľkým úspechom organizujú terapeutické pobyty a tábory, vydávajú rôzne publikácie. Charitatívne zamerané celodenné podujatie sa skutoční sa 28.10.2023 v košickej Tabačke.

Festival ponúka energiu prijatia a vďačnosti

Po strate blízkeho býva človek plný smútku, hnevu a negatívnych emócií. Preto po rokoch práce so smútiacimi po strate blízkeho Kolobeh života pripravil jedinečný koncept festivalu, v ktorom sa bude môcť ktokoľvek dotknúť ťažkých tém spojených so zomieraním, smrťou a smútením inak, ako sme zvyknutí.

Počas soboty 28. októbra 2023 bude vo všetkých priestoroch košickej Tabačky Kulturfabrik program v štyroch sekciách – edukácia, umenie, hra, jedlo. Cez všetky zmysly, pre všetky vekové skupiny, odborníkov i verejnosť môžete zažiť energiu prijatia napriek strate blízkeho človeka. Denná časť podujatia bude pre návštevníkov sprístupnená bezplatne.

Krst dvoch kníh na koncerte Petra Lipu

Po celodenných aktivitách a vážnejších témach organizátori podujatia pre návštevníkov pripravili skvelý koncert uznávaného umelca Petra Lipu, ktorý bude spojený s krstom dvoch kníh.

https://www.youtube.com/shorts/LxnE-V5pKMA

Knižka Dve tváre smrti ponúka hlboký knižný pohľad na témy zomieranie – smrť – smútenie na Slovensku v minulosti (etnologička Katarína Nadáska) a v súčasnosti (smútková poradkyňa Jana Pitková) s obrazmi Martina Knuta. Knihu, ktorá je o vnímaní zomierania a smrti v tradičnej ľudovej a súčasnej kultúre Slovenska pokrstia Peter Lipa a duchovný Juraj Dovala.

Publikáciu Štyri úlohy smútenia v kolobehu prírody taktiež napísala Jana Pitková a je plná mnohých inšpirácií, teoretických častí a aktuálneho prehľadu práce so stratou a smútením, citáty, ale aj texty zrozumiteľné a nápomocné laickej i odbornej verejnosti svojou komplexnosťou a aktuálnosťou spracovania súčasného prístupu ku smúteniu.

Zároveň je vizuálne nádherne spracovaná v súlade s ročnými obdobiami – cyklami v prírode. Autorka fotografií je Miroslava Bužeková a celkový design Ivana Višňovská. I túto knihu pokrstia Lipa s Dovalom, ale však spolu s  etnologičkou Katarínou Nádaskou a výtvarníkom a zakladateľom Ligy za duševné zdravie Martinom Knutom.

Vstup na denné aktivity DEADLINU je pre návštevníkov bezplatný, vstupenky na večerný koncert Petra Lipu, spojený s krstom už spomínaných kníh sú dostupné na https://tabacka.sk/purchase-tickets/?id=652d01b5a2ec3d1160fe4e8e&lang=sk_SK

Program festivalu

V sekcii Edukácia budú diskusie, prvá na tému „Duševné zdravie, strach, smrť“, diskutujúci: Martin Knut, zakladateľ Ligy za duševné zdravie, Katarína Nádaská, etnografka, Ľubomíra Romanová, prednostka Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny

Diskusia na tému „Zomieranie“, diskutujúci: Jana Gorst, dula pre umierajúcich, Juraj Jordán Dovala, husitský biskup, Jana Červenákova, zakladateľka organizácie Viaticus

Diskusia na tému „Obrady poslednej rozlúčky“, diskutujúci: Marek Kandráč, moderné pohrebníctvo, Kristína Dubajová, slovanské alternatívne obrady, Andrea Uherková, eko pohrebníctvo.

Posledná diskusia na tému „Smútenie“, diskutujúci: Jana Pitková, etnografka a zakladateľka Kolobehu života, smútková poradkyňa, Miroslava Hunčíková, zakladateľka Svetielka nádeje pre deti z onkológie, Lucia Kubíny, zakladateľka Tanana pre rodičov pri strate dieťaťa.

Pripravené sú aj osobné stretnutia s ľuďmi so skúsenosťou so stratou vo festivalových priestoroch pod názvom Živá knižnica. V sekcii Umenie je pripravených množstvo umeleckých workshopov, prezentácií aj autorské bábkové divadlo Medzi nebom a zemou pre deti aj dospelých.

V sekcii Hra nám pre prvý ročník Deadline Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana zapožičal časť výstavy „Hravá hlava“, plnú interaktívnych prvkov. V sekcii Jedlo, ktoré považujeme za dôležitú súčasť obradu poslednej rozlúčky, ponúkneme nielen stravu v mexickom štýle, ale aj naše venčeky, rakvičky či zdobené perníky.

Keďže sa jedná o denný festival, ktorý je pre návštevníkov bezplatný, bola vytvorená zbierka na podporu udalosti, ktorá pokryje časť nákladov spojených s organizáciou podujatia. Ešte stále je možné dobrú myšlienku podporiť či už dobrovoľným darom, alebo kúpou spomínaných kníh, či ďalších predmetov spojených a Kolobehom života, o. z. a to všetko na https://www.startlab.sk/projekty/3493-deadline-festival-o-kolobehu-zivota-a-smrti/

Viac k témam: Festival Deadline
Zdroj: SITA.sk – Festival Deadline chce komunikovať tabuizované a náročné témy, vystúpi aj Peter Lipa © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm

Už po jedenástykrát sa spoločnosť dm drogerie markt stala nositeľkou ocenenia Slovak Superbrands Award, ktoré…

19 minút ago

Kauza Gorila sa vracia na začiatok. O sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu má rozhodnúť prokurátor, bol porušený zákon

Obvinenie finančníka Jaroslava Haščáka a ďalších štyroch ľudí v kauze Gorila sa týka založenia, zosnovania…

1 hodinu ago

Rusi raketami zaútočili na mesto Černihiv. Hlásia najmenej 11 mŕtvych a desiatky zranených

Najmenej traja ľudia sú podľa ministra vnútra Ihora Klymenka nezvestní. Viac

2 hodiny ago

Deň narcisov môžete podporiť aj v Tescu darom dobrovoľníkom alebo kupónmi

Aj zákazníci Tesca sa môžu popri nakupovaní zapojiť do najväčšej zbierky na pomoc onkologickým pacientom…

3 hodiny ago