in ,

Divadlo J.G. Tajovského čaká rekonštrukcia za vyše 200-tisíc eur, tešiť sa môžu herci aj Zvolenčania

7.5.2022 (Webnoviny.sk) – Podmienky pre umeleckú činnosť v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene (DJGT) sa majú zlepšiť po rekonštrukcii, ktorá obsahuje obnovenie technických a technologických zariadení a zlepšenie hygienických podmienok.

Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek, celkový rozpočet rekonštrukcie a obnovy DJGT je vo výške viac ako 200-tisíc eur. Z prostriedkov Európskej únie cez projekt IROP pôjde viac ako 173-tisíc eur a zvyšné dofinancovanie bude z rozpočtu BBSK.

Lepšie podmienky pre hercov aj divákov

„Projekt bol postavený z reálnych potrieb divadla ako napr. životnosti technických a technologických zariadení a hygienických podmienok návštevníkov aj pracovníkov DJGT, ako aj súčasných požiadaviek inscenačných tímov, hosťujúcich súborov a divadiel,“ objasnil vedúci s tým, že projekt sa bude realizovať v dvoch hlavných aktivitách.

Prvou je zvýšenie kvality poskytovaných služieb v kultúrnej inštitúcii z hľadiska vizuálneho a vnemového, čo obsahuje novú techniku a technológie v divadelnej sále.

Druhou aktivitou je zlepšenie hygienických štandardov a jej súčasťou je osem germicídnych žiaričov určených do sály a rekonštrukcia klimatizačnej jednotky.

Klimatizáciu opravia už v lete

„Rekonštrukčné práce v zmysle projektu boli plánované počas divadelných prázdnin v letnom období, nakoľko však len v tomto období Ministerstvo kultúry SR (MK SR) ako vyhlasovateľ výzvy IROP zverejnilo informáciu o posune vyhodnotenia projektov na koniec augusta 2022, v súčasnosti sme pristúpili aspoň k realizácii verejného obstarávania (VO),“ popísal Černek a dodal, že k podpisu zmluvy s úspešným uchádzačom pristúpi divadlo len vtedy, ak bude podporený projekt.

„V prípade úspešného ukončenia procesu VO a schválenia projektu MK SR vieme hneď pristúpiť k jeho realizácii. K rekonštrukcii klimatizačnej jednoty divadlo pristúpi v letnom období bez ohľadu na projekt, nakoľko finančné prostriedky už má divadlo odsúhlasené a schválené z rozpočtu BBSK,“ uzavrel vedúci.

Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

Divadlo je kultúrnou inštitúciou s bohatou históriou, profesionálnou kvalitou a vysokým umeleckým prínosom. Pôsobí ako najväčšia kultúrna inštitúcia v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja a je vedené ako repertoárové divadlo orientované na širokú vrstvu publika. Jeho história sa píše od roku 1949, kedy vzniklo pod názvom Stredoslovenské divadlo a o päť rokov neskôr dostalo meno podľa významného dramatika z neďalekého Tajova.

Viac k témam: Divadlo, Eurofondy, Rekonštrukcia, Verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Divadlo J.G. Tajovského čaká rekonštrukcia za vyše 200-tisíc eur, tešiť sa môžu herci aj Zvolenčania © SITA Všetky práva vyhradené.

Bratislavský kraj pokračuje v rozvoji Malokarpatského regiónu. Droba priblížil plány aj napredujúce projekty

Potravinová kríza vo svete sa zhoršuje a trendy sú znepokojujúce, hladom trpí už rekordne veľa ľudí