Categories: Film a TVKultúra

Bruce Willis má frontotemporálnu demenciu, s hraním skončil po diagnostikovaní afázie

17.2.2023 (SITA.sk) – Americký herec Bruce Willis má frontotemporálnu demenciu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na vyhlásenie jeho rodiny.

V stanovisku, ktoré zverejnili prostredníctvom sociálnych médií, uvádzajú, že je „úľava mať konečne jasnú diagnózu“.

Šesťdesiatsedemročný herec vlani na jar oznámil, že končí s hraním po tom, čo mu diagnostikovali afáziu, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti. Tento stav sa však podľa rodiny zhoršil a teraz dostal konkrétnejšiu diagnózu.

Najčastejšou formou demencie u starších

Frontotemporálna demencia je podľa rodiny najčastejšou formou demencie u ľudí pod 60 rokov. „V súčasnosti na ochorenie nie je žiadna liečba, čo sa, dúfame, v nasledujúcich rokoch môže zmeniť,” uviedli ďalej a zároveň sa poďakovali za podporu.

Rodina tiež podľa vlastných slov dúfa, že pozornosť médií pomôže zvýšiť povedomie o ochorení. „Bruce vždy veril vo využívanie svojho hlasu vo svete na pomoc iným a zvyšovanie povedomia o dôležitých otázkach, či už verejne alebo súkromne. V našich srdciach vieme, že ak by dnes mohol, chcel by reagovať pritiahnutím celosvetovej pozornosti a prepojením s tými, ktorí tiež bojujú s touto chorobou, a ako ovplyvňuje množstvo ľudí a ich rodín,” vyjadrili sa.

Skupina ochorení neznámeho pôvodu

Pod vyhlásením pritom boli podpísaní členovia Willisovej rodiny, vrátane jeho manželky Emmy Heming, s ktorou má dve dcéry, a tiež jeho bývalej manželky Demi Moore a ich troch dcér.

Frontotemporálna demencia je výraz označujúci skupinu ochorení neznámeho pôvodu, postihujúcich čelné a spánkové laloky mozgu. Sú to oblasti, ktoré sa vo všeobecnosti spájajú s osobnosťou, správaním a komunikáciou. Časti týchto lalokov sa zmenšujú.

Symptómy sa líšia v závislosti od postihnutej časti mozgu. U niektorých postihnutých sa vyskytujú dramatické zmeny osobnosti, stávajú sa sociálne nevhodnými, impulzívnymi alebo emocionálne ľahostajnými, u iných sa ochorenie prejavuje stratou schopnosti používať jazyk, uvádza portál lekár.sk.

Bruce Willis

… sa preslávil najmä ako John McClane zo série akčných filmov Smrtonosná pasca z rokov 1988, 1990, 1995, 2007 a 2013. Zahral si aj v snímkach ako Posledný skaut (1991), Smrť jej pristane (1992), Pulp Fiction: Historky z podsvetia (1994), Dvanásť opíc (1995), Piaty element (1997), Armageddon (1998), Šiesty zmysel (1999), Môj sused zabijak (2000), Vyvolený (2000), Môj sused zabijak 2 (2004), Sin City – mesto hriechu (2005), Nabiť a zabiť (2006), RED: Vo výslužbe a extrémne nebezpeční (2010), Expendables 2 (2012), Až vyjde mesiac (2012), Looper (2012), Red 2 (2013), G.I. Joe 2: Odveta (2013), Sin City: Ženská, pre ktorú by som vraždil (2014), Vtedy v Kalifornii (2017) či Prianie smrti (2018).

Viac k témam: Frontotemporálna demencia
Zdroj: SITA.sk – Bruce Willis má frontotemporálnu demenciu, s hraním skončil po diagnostikovaní afázie © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Mazák určil termín, kedy sa bude zaoberať Súdna rada jeho odvolaním

Viacerí členovia Súdnej rady obvinili predsedu, že zneužil svoje právomoci. Viac

44 minút ago

Stovky značkových výrobkov majú odteraz v Tescu ešte nižšiu cenu

Tesco pomáha svojim zákazníkom nakupovať ešte výhodnejšie! Viac

2 hodiny ago

Košice zvíťazili nad Spišiakmi a vyrovnali stav semifinálovej série, rozhodne siedmy zápas

Košičania v šiestom zápase predviedli veľkú psychickú odolnosť. Viac

4 hodiny ago

Súkromná škola bez školného? ALMA privíta nových prvákov

Všetky deti bez rozdielu by mali mať prístup k bezplatnému a kvalitnému vzdelaniu a výchove,…

4 hodiny ago

Očakáva sa schválenie americkej vojenskej pomoci Ukrajine, hlasovať o tom bude Snemovňa reprezentantov

V americkom Senáte hlasovanie prešlo bez výrazných problémov. Viac

5 hodín ago