Categories: Ekonomika

Združenie SK8 skritizovalo prístup vlády k regiónom, prísľub Hegera o pravidelných stretnutiach sa nenaplnil

3.6.2022 (Webnoviny.sk) – Členovia združenia SK8 sú presvedčení, že slovenská vláda má všetky možnosti na to, aby našla zdroje na financovanie svojich priorít inde ako v rozpočtoch samospráv.

Poukázali pri tom na to, že samosprávne kraje nemajú možnosť ovplyvniť výšku svojich daňových príjmov na rozdiel od obcí a miest. Zhodnotili to na tlačovej konferencii, ktorá sa konala počas rokovania SK8 v Kremnici. Jej závery poskytla vedúca oddelenia komunikácie Lenka Štepáneková.

Nevypočuté žiadosti o rokovania

Predsedovia a predsedníčka ôsmich samosprávnych krajov na tlačovej konferencii tiež kritizovali prístup súčasnej vlády k regiónom a pripomenuli, že ich žiadosti o rokovania ostávajú napriek početným snahám nevypočuté. Vláda podľa nich nereaguje ani na pripomienky k zmenám, ktoré priamo ovplyvňujú životy ľudí a fungovanie samospráv.

Zároveň uviedli, že prísľub premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) z júna 2021, že sa bude so zástupcami regiónov stretávať na pravidelnej, štvrťročnej báze a zaoberať sa ich návrhmi a pripomienkami, sa doposiaľ nenaplnil.

Dodali, že k reforme ambulancií či k plánu obnovy neprišiel ani premiér ani minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) a protiinflačný balíček, ktorý samosprávam na celom Slovensku zoberie len v tomto roku prostriedky v celkovej výške asi 125 miliónov eur, pripravilo ministerstvo financií bez diskusie.

Samosprávne kraje boli vláde po ruke

Podľa predsedu SK8 a trnavského župana Jozefa Viskupiča (OĽaNO) je najvyšší čas na zmenu paradigmy vlády. Želá si, aby vládni predstavitelia pochopili, že štátna správa a samospráva tvoria verejnú správu, a skutočne sa podľa toho riadili.

Poukázal na to, že samosprávne kraje boli vláde po ruke, keď bolo treba operatívne manažovať pandémiu ochorenia COVID-19, zabezpečovať očkovanie alebo podieľať sa na pomoci odídencom z Ukrajiny.

„Tieto skúsenosti sme považovali za základ novej dimenzie vzťahu a spolupráce. Avšak, ‚ako za trest‘, nám vláda siahla na daňové príjmy. A to všetko v kontexte dvojcifernej inflácie a rastu cien tovarov, služieb a energií,“ uviedol.

Zakladanie krajských ambulancií

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja a podpredseda združenia SK8 Ján Lunter konštatoval, že samospráva je blízko pri občanoch, vidí ich problémy a piaty rok ukazuje, že ich vie aj riešiť. Bojí sa však, koľko z ich práce vyšlo a ešte vyjde nazmar a koľko návrhov riešení ostane nevypočutých.

„Ambulantná zdravotná starostlivosť na Slovensku je v stave kolapsu a ako SK8 aj Banskobystrický samosprávny kraj na to dlhodobo upozorňujeme. Dožadujeme sa stretnutí s ministrom, pretože nechceme len kritizovať, ale ponúkame našu pomoc a naše dobré praktiky, ktoré sa už osvedčili – napríklad so zakladaním krajských ambulancií,“ povedal.

Viac k témam: Rozpočet, Samosprávne kraje
Zdroj: Webnoviny.sk – Združenie SK8 skritizovalo prístup vlády k regiónom, prísľub Hegera o pravidelných stretnutiach sa nenaplnil © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Skoro sto politických väzňov v Bielorusku má vážne zdravotné problémy a nedostáva sa im riadnej liečby

Organizácia Viasna identifikovala 93 väzňov, o ktorých sa obzvlášť obáva a ktorí majú rakovinu, choroby…

2 hodiny ago

Zdeno Chára našiel na hokejovom dôchodku vášeň v maratóne. Je to jednoducho beštia, vraví jeho bývalý spoluhráč

Väčšiu časť hokejovej kariéry strávil Zdeno Chára v tíme Boston Bruins, v ktorom je nezabudnuteľnou…

3 hodiny ago

Pestovanie svedčí Zemi viac: Čísla nepustia, trvalá udržateľnosť si žiada obmedzenie príjmu mäsa

Emisná záťaž spod chvostov dobytka zľudovela ako vyjadrenie prehnaného ekologického alarmizmu. Viac

4 hodiny ago

Hovorcu spoločnosti Meta odsúdili v Rusku na šesť rokov v trestaneckej kolónii za ospravedlňovanie terorizmu

Sú Andymu Stoneovi vymeral trest odňatia slobody na šesť rokov v trestaneckej kolónii a zakázal…

4 hodiny ago

Rusi zaútočili na televíznu infraštruktúru v Charkove a narušili signál digitálnej televízie

Charkov je mimoriadne ohrozený pre svoju blízkosť k Rusku, keďže leží necelých 30 kilometrov od…

5 hodín ago

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup…

6 hodín ago