in

Výdavky štátu na zabezpečenie verejného poriadku majú v budúcom roku dosiahnuť 2,17 miliardy eur

13.12.2023 (SITA.sk) – Celkové výdavky na zabezpečenie verejného poriadku a bezpečnosti v budúcom roku dosiahnu 2,17 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu štátneho rozpočtu na rok 2024.

Poriadok a bezpečnosť zabezpečujú polícia, hasiči a záchranári, ktorých činnosť spadá pod Ministerstvo vnútra SR a väzenstvo, ktoré kompetenčne patrí pod Ministerstvo spravodlivosti SR.

Policajtov je vyše dvadsaťdvatisíc

Oblasť spravodlivosti majú okrem príslušného ministerstva na starosti súdy, Ústavný súd SR, Najvyšší správny súd SR, Najvyšší súd SR, Súdna rada SR a Generálna prokuratúra SR.

Prostredníctvom uvedených silových zložiek a organizácií v justícii štát ochraňuje život, slobody a bezpečnosť obyvateľov a spravodlivosť na svojom území.

„V oblasti bezpečnosti sa kapitole Ministerstvo vnútra SR v nadväznosti na aktualizáciu revízie zastabilizoval počet policajtov na úrovni 22 601 pre rok 2024,” uvádza sa v dokumente.

V oblasti súdnictva sú podľa materiálu v kapitole Ministerstva spravodlivosti SR na rok 2024 zahrnuté výdavky v sume 13,2 milióna eur z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti SR na reorganizáciu súdov a renovácie budov, ako aj na digitalizáciu a analytické kapacity a tiež na digitalizáciu procesov insolvenčného konania.

„Na pokrytie výdavkov ministerstva v nadväznosti na reformu súdnej mapy sú alokované v rozpočte kapitoly zdroje v sume 9,51 milióna eur,” uvádza sa v návrhu.

Vyšší príspevok na bývanie

Výdavky generálnej prokuratúry podľa návrhu rozpočtu medziročne rastú celkovo o 15,1 milióna eur.

„Rozdiel je mimo objemu prostriedkov na obligatórne náležitosti spojený s rozpočtovým krytím výdavkov v nadväznosti na zákon o registri trestov v sume 4,98 milióna eur, rozpočtové krytie negatívnych dopadov reformy súdnej mapy na rezort prokuratúry v sume 1,45 milióna eur a dofinancovanie prevádzky v sume 1,09 milióna eur na pokrytie zvýšenia cien energií,” uvádza sa v dokumente.

V oblasti väzenstva sú v kapitole rezortu spravodlivosti na rok 2024 zahrnuté výdavky v sume 10,8 milióna eur na zvýšenie príspevku na bývanie pre príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže s cieľom riešiť nepriaznivú situáciu týkajúcu sa náboru a následnej práce s ľudskými zdrojmi v rámci zboru k zabezpečeniu stabilizácie personálu.

„Na dofinancovanie prevádzky väzenstva je v rozpočte alokovaných 6,54 milióna eur, najmä na pokrytie rozdielu vzniknutého zvýšením cien energií a na zvýšenie peňažného limitu na prípravu stravy pre väznené osoby a personál,” doplnil dokument.

Viac k témam: Bezpečnosť, Štátny rozpočet, verejný poriadok, Výdavky
Zdroj: SITA.sk – Výdavky štátu na zabezpečenie verejného poriadku majú v budúcom roku dosiahnuť 2,17 miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Končiaci šéf inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo dostal od veľvyslanectva USA Cenu Jána Kuciaka

V Michalovciach skočil zo siedmeho poschodia tínedžer. Môže za to škola? Vyjadrila sa matka