Categories: Ekonomika

V hoteloch a reštauráciách na Slovensku našli prácu stovky Ukrajincov, zamestnať ich stále nie je jednoduché

19.5.2022 (Webnoviny.sk) – Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine našlo prácu v sektore hotelierstva a gastra na Slovensku vyše päťsto Ukrajincov.

Napriek statusu dočasného útočiska ich podľa prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Mareka Harbuľáka nebolo a stále nie je jednoduché zamestnať.

Štát nevie pružne reagovať

„Narážame nielen na byrokraciu, no i na to, že uchádzači o zamestnanie deklarujú, že sa chcú domov vrátiť ihneď ako im to situácia umožní. Zároveň s touto prácou často nemajú žiadne skúsenosti. Musíme ich preto najskôr zaškoliť a tento proces, v závislosti od typu práce, nejaký čas trvá,” uviedol v stredu Harbuľák.

Mnohým odídencom v praxi komplikuje či dokonca znemožňuje nájdenie si zamestnania nedostatočné zázemie. Asociácia zdôraznila, že v tejto oblasti by im mal vhodné podmienky, vrátane starostlivosti o deti, zabezpečiť štát.

„Od vypuknutia vojnového konfliktu improvizujeme ako vieme. Zopakovala sa situácia z obdobia pandémie. Štát na túto situáciu nebol a ani po mesiacoch stále nie je pripravený, a ani schopný na vzniknutú situáciu pružne zareagovať, a to je chyba,” upozornil ústredný riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Študijné materiály v ukrajinčine

Asociácia ocenila, že štát vyšiel v ústrety jej iniciatíve a spoločne s hoteliermi uľahčil odídencom z Ukrajiny získavanie osvedčení o odbornej spôsobilosti, ktoré sú pre prácu v gastre a hotelierstve nevyhnutné.

„Úrad verejného zdravotníctva nám vyšiel promptne v ústrety a aktívne sa zapojil do zefektívnenia študijných materiálov pre odídencov. Tie tiež v značnom rozsahu preložil aj do ukrajinského jazyka,” priblížil Harbuľák.

„Získať zdravotný preukaz síce stále nie je jednoduché, no s aktívnou pomocou zamestnávateľov sa to dá,” dodal prezident AHRS.

Viac k témam: Gastro, Hoteliérstvo, odídenci, rusko-ukrajinský konflikt, Turizmus, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – V hoteloch a reštauráciách na Slovensku našli prácu stovky Ukrajincov, zamestnať ich stále nie je jednoduché © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ukrajinci zatkli muža podozrivého zo špehovania, aktivity mal vykonávať počas venčenia psa

Vyšetrovanie SBU zistilo, že muž mobilným telefónom vytvoril zábery potenciálnych cieľov. Viac

59 minút ago

Juh Brazílie zasiahli najhoršie záplavy za viac ako 80 rokov, o život prišlo najmenej 39 ľudí (video+foto)

Historické záplavy zdevastovali mestá a prinútili tisíce ľudí opustiť svoje domovy. Viac

2 hodiny ago

Fanúšikovia Priateľov si po rokoch všimli chybu v seriáli. Týka sa Bruca Willisa. Naozaj toto nikomu nenapadlo?

Sitkom Priatelia, ktorý si tohto roku pripomína dve významné výročia, sa stal súčasťou televíznej histórie…

3 hodiny ago

Na Štefánika by sme sa nemali pozerať s nostalgiou, podľa predsedu KDH potrebujeme vizionárskych a pracovitých politikov (foto)

Štefánika sa zaslúžil o vznik Československa v roku 1918 a otvoril tak úspešný príbeh Slovákov…

3 hodiny ago

Miro Jaroš vás naučí robiť pizzu prostredníctvom tanca. Pozrite sa, ako na to (video+foto)

Obľúbený spevák Miro Jaroš zverejnil videoklip, v ktorom deti zasvätí do výroby pizze. Na pomoc si…

4 hodiny ago