Categories: Ekonomika

Únia miest Slovenska je po rokovaní s ministerstvom nespokojná s návrhom rozpočtu

7.12.2023 (SITA.sk) – Únia miest Slovenska (ÚMS) je po rokovaní s Ministerstvom financií SR (MF SR) nespokojná s návrhom rozpočtu pre rok 2024.

Návrh opatrení

Ako uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová, od rezortu očakáva najneskôr v prvom štvrťroku budúceho roka návrh ďalších kompenzačných opatrení na výdavky, ktoré návrh rozpočtu nezohľadnil.

„Návrh rozpočtu pre rok 2024 bude pre samosprávy znamenať zníženie rozsahu a kvality služieb poskytovaných obyvateľom, a to aj napriek zvyšovaniu daní a poplatkov, ku ktorým boli mestá nútene pristúpiť,” uviedla.

ÚMS upozornila, že podielové dane budú v budúcom roku na úrovni roku 2023, napriek zvýšeným výdavkom, ktoré majú mestá na mzdy zvýšené z rozhodnutia štátu.

Ďalšie zvýšenie výdavkov vyvolané infláciou sa týka aj jedální v školách, centier voľného času, škôlok, osvetlenia, kosenia, oprav ciest, či bezpečnosti ,” poznamenala hovorkyňa s tým, že vo všetkých týchto službách majú mestá zvýšené výdavky rovnako, ako ich majú aj všetky domácnosti.

Zastavenie čerpania eurofondov

Táto situácia podľa ÚMS súčasne zastavuje rozvojové aktivity a čerpanie eurofondov v mestách, ktoré nemajú prostriedky na prípravu potrebných projektov.

„Matovičova a Hegerova vláda poškodila svojimi rozhodnutiami samosprávu a tieto škody je potrebné čo najskôr vyriešiť. Potreba dofinancovania samospráv v stovkách miliónov eur je nevyhnutná,” apeluje ÚMS.

Zástupcovia MF SR prisľúbili priebežné konzultácie k identifikovaným problémom a deklarovali snahu ministerstva zabrániť prijímaniu rozhodnutí s finančnými vplyvmi na samosprávu.

Viac k témam: Eurofondy, Hegerova vláda, Hovorkyňa, Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), Opatrenia, podielové dane, Rozpočet, Výdavky
Zdroj: SITA.sk – Únia miest Slovenska je po rokovaní s ministerstvom nespokojná s návrhom rozpočtu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Bezpečnejšie cesty a miestne komunikácie. Raši predstavil novú výzvu na pomoc regionálnej mobilite (video)

Ako informoval odbor komunikácie MIRRI, okrem iného predstavili samosprávam aj novú výzvu na pomoc regionálnej…

47 minút ago

Fehérváry prehovoril o svojej účasti na MS v hokeji 2024, musí si počkať na vyjadrenie vedenia klubu

V tejto sezóne odohral za Capitals 66 duelov základnej časti s bilanciou tri góly a…

2 hodiny ago

Český prezident Pavel podpísal novelu o partnerstvách párov rovnakého pohlavia

Nová legislatíva bude účinná od budúceho roka. Viac

2 hodiny ago

Cristi Puiu si na MFF Art Film 2024 prevezme Zlatú kameru

Rumunský režisér a scenárista Cristi Puiu je prvým známym laureátom jedného z honorárnych ocenení, ktoré…

3 hodiny ago

Gérard Depardieu skončil v policajnej väzbe, čaká ho výpoveď pre obvinenia zo sexuálneho napadnutia

Herec od roku 2020 čelí vyšetrovaniu aj v prípade obvinení zo znásilnenia a sexuálneho útoku…

3 hodiny ago