in

Tempo hospodárskeho rastu krajín G20 sa spomalilo, Británia však prekročila predpandemickú úroveň

14.6.2022 (Webnoviny.sk) – Celkový hrubý domáci produkt členských krajín organizácie G20 sa v prvom kvartáli tohto roka podľa predbežných odhadov zväčšil o 0,7 percenta.

Tempo hospodárskeho rastu sa tak spomalilo, keďže v záverečnom kvartáli vlaňajška ekonomika G20 posilnila o 1,3 percenta. Informovala o tom v utorok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD).

Kleslo aj Francúzsko a Japonsko

Spomalenie ekonomiky organizácie G20 je najmä výsledkom slabšieho výkonu hospodárstva USA, ktoré sa v prvom štvrťroku 2022 zmenšilo o 0,4 percenta po raste o 1,7 percenta v záverečnom štvrťroku 2021.

Počas januára až marca klesla aj ekonomika Francúzska (-0,2 %) a Japonska (-0,1 %). Okrem toho sa spomalil hospodársky rast Kanady, Číny, Indie, Talianska, Južnej Kórey, Turecka a Veľkej Británie.

Únia ako celok rástla silnejšie

Napriek trendu v rámci celej G20 silnejší rast ekonomiky v prvom kvartáli ako v štvrtom štvrťroku minulého roka dosiahli Brazília, Nemecko, Mexiko, Saudská Arábia, Juhoafrická republika a Európska únia ako celok.

Hospodárstva Veľkej Británie a Juhoafrickej republiky v prvom kvartáli prekročili predpandemickú úroveň, čiže boli väčšie ako v záverečných troch mesiacoch roku 2019. Talianska ekonomika sa počas januára až marca tohto roka dostala na predpandemickú úroveň.

Viac k témam: HDP, Hospodársky rast
Zdroj: Webnoviny.sk – Tempo hospodárskeho rastu krajín G20 sa spomalilo, Británia však prekročila predpandemickú úroveň © SITA Všetky práva vyhradené.

Putin chce stále obsadiť väčšinu Ukrajiny, ak nie celú, myslí si námestník ministra obrany USA

Tomáš Szabó odsúdený v kauze Kuciak chce vypovedať v prípade prípravy vrážd prokurátorov