Slovensko zaostáva v inováciách za krajinami Európskej únie, rebríček vedú severské krajiny

Pokiaľ ide o medziročné zmeny, Slovensko si aktuálne najviac polepšilo v oblasti prepojení.

29.7.2024 (SITA.sk) – Slovensko v inováciách zaostáva za krajinami Európskej únie. Ako konštatuje Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA), medziročný rast našej krajiny v hodnotení inovácií pre rok 2024 bol síce rýchlejší ako rast priemeru štátov EÚ27, Slovensko však napriek tomu v rebríčku kleslo bližšie k chvostu únie. Horšie sú na tom iba Lotyšsko, Bulharsko a Rumunsko. Na opačnej strane rebríčka sú naopak Dánsko, Švédsko a Fínsko.

European Innovation Scoreboard hodnotí celkové skóre inovačnej výkonnosti krajín na základe 32 ukazovateľov zachytávajúcich široké spektrum aktivít a faktorov súvisiacich s inováciami. Hodnotenie vzniklo v roku 2017 s tým, že priemer EÚ27 bol určený ako východisko pre porovnávanie krajín a mal 100 bodov.

Slovensko vtedy malo 69 bodov. Za celú sedemročnú existenciu hodnotenia sa priemer EÚ27 posunul o 10 bodov na 110. V rovnakom období sa Slovensko posunulo len o 2,6 bodu na 71,6 bodu,” uvádza inštitút.

Pokiaľ ide o medziročné zmeny, Slovensko si aktuálne najviac polepšilo v oblasti prepojení. Patria sem inovatívne malé a stredné podniky, vedecké publikácie na verejno-súkromnej báze a mobilita práce vo vede a technike. Naopak, najväčší pokles sme oproti roku 2023 zaznamenali v oblasti ľudských zdrojov. Táto oblasť sleduje počet nových doktorandských študentov, populáciu s ukončeným štúdiom tretieho stupňa a populáciu zapojenú do celoživotného vzdelávania.

Inštitút pre stratégie a analýzy je analytickou jednotkou na Úrade vlády SR, ktorého poslaním je analytická podpora stratégie hospodárskej a sociálnej politiky vlády. Aktuálne sa zaoberá hlavne skúmaním regionálneho rozvoja a efektívnosti využívania európskych štrukturálnych a investičných fondov.

Viac k témam: Inovácie, ľudské zdroje
Zdroj: SITA.sk – Slovensko zaostáva v inováciách za krajinami Európskej únie, rebríček vedú severské krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.