in

Slovenskí exportéri v roku 2023 zápasili s vysokými cenami energií a prepravy, tvrdí Parízek

29.12.2023 (SITA.sk) – Zatiaľ sa vývoj zahraničného obchodu javí ako rastúci, avšak systémové problémy v štruktúre, monotónnosti vývozov a teritórií pretrvávajú.

Globálna konkurencieschopnosť

Takto zhodnotil pre agentúru SITA rok 2023 predseda Rady slovenských exportérov Lukáš Parízek. Ako zdôraznil, hlavným problémom exportérov je klesajúca globálna konkurencieschopnosť pre vysoké ceny energií a prepravy.

„Taktiež situácia na východných hraniciach Slovenska, strata východných trhov a mnohé ďalšie problémy stále trápia slovenských exportérov,” doplnil.

Plány rady na rok 2024

Čo sa týka plánov samotnej rady na roku 2024, pripravujú viaceré projekty, ako napríklad verejnú databázu exportérov alebo informačno-spravodajský portál pre slovenských vývozcov. Ich cieľom je zefektívniť komunikáciu a poskytovať včas relevantné informácie.

„Taktiež sa spoliehame na väčšiu synergiu so štátnymi inštitúciami, nakoľko vláda označila aj ekonomickú diplomaciu a rozvoj hospodárskych vzťahov so zahraničím ako svoju prioritu,” očakáva od nadchádzajúceho roka Parízek.

Podľa neho je načase, aby v spolupráci so štátom začali byť podnikateľom stabilnou oporou a partnerom pre ich projekty a ambície v zahraničí.

Rada slovenských exportérov je profesionálna platforma firiem a odborníkov, ktorá vznikla v roku 2020 s ambíciou podporovať slovenský zahraničný obchod a presadzovať ich záujmy súkromného sektora v celospoločenskej diskusii. V súčasnosti má vyše 100 partnerov a členov zo všetkých segmentov, ktorí exportujú produkty a služby do celého sveta.

Viac k témam: Ceny energií, Konkurencieschopnosť ekonomík, predseda Rady slovenských exportérov
Zdroj: SITA.sk – Slovenskí exportéri v roku 2023 zápasili s vysokými cenami energií a prepravy, tvrdí Parízek © SITA Všetky práva vyhradené.

Známa influencerka sa vysmievala zo streľby na Karlovej univerzite. Prišla o kšeft!

Neuveriteľných 60 rokov jazdil muž bez vodičáku. Polícia ho konečne chytila!