in

Ruská ekonomika sa vráti o 15 rokov naspäť a vymaže obdobie svojho rastu, tvrdí finančný inštitút

8.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ruská ekonomika sa v tomto roku v dôsledku medzinárodných sankcií za inváziu na Ukrajinu zmenší o 15 % a v roku 2023 o ďalšie tri percentá, čím vymaže 15 rokov rastu. Vo svojej prognóze to konštatuje Inštitút pre medzinárodné financie.

Od dopadu sankcií v plnej sile ekonomiku čiastočne chráni odolnosť ruského rubľa. Ten podopierajú vysoké príjmy z predaja ropy a plynu a tiež intervencie Ruskej centrálnej banky, ktorá zvýšila úrokové sadzby a zaviedla opatrenia, aby zabránila úniku peňazí z krajiny.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

V rámci spomenutých intervencií napríklad obmedzili množstvo peňazí, ktoré mohli ľudia previesť do zahraničia. Exportérov zasa prinútili previesť 80 % ich zahraničných príjmov na ruskú menu.

Prezident Vladimir Putin tento týždeň tvrdil, že nezamestnanosť a inflácia v krajine klesajú, čím sa opäť snažil podporiť svoje tvrdenia, že Rusku sa darí napriek sankciám Západu.

Finančný inštitút je však presvedčený, že sankcie, čiastočne aj vďaka povzbudzovaniu zahraničných spoločností, aby odišli z Ruska, „poškodzujú jeho ekonomiku, vymazávajú viac ako dekádu ekonomického rastu a niektoré z najvýznamnejších následkov krajina ešte len pocíti“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Ruská ekonomika, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská ekonomika sa vráti o 15 rokov naspäť a vymaže obdobie svojho rastu, tvrdí finančný inštitút © SITA Všetky práva vyhradené.

Koľko peňazí už dalo Slovensko na vojenskú pomoc Ukrajine? Sú to desiatky miliónov eur

Turecko nemôže garantovať vývoz obilia z Ukrajiny, v Čiernom mori podľa šéfa ochodníkov s obilím nemá dostatočnú moc