Categories: Ekonomika

Pravidlá verejného obstarávania a kontrola by sa nemali uvoľňovať, myslí si veľká väčšina účastníkov prieskumu

20.6.2024 (SITA.sk) – Verejné obstarávanie je stále náchylné na korupciu a jeho pravidlá a možnosti verejnej kontroly by sa nemali rozvoľňovať.

Súhlasilo s tým viac ako 80 % účastníkov reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre mimovládnu organizáciu Transparency International Slovensko urobila agentúra Focus 5. až 12. júna na vzorke 1 025 respondentov.

Pravidlá by sa pritom podľa skoro 41 % oslovených mali ešte sprísniť alebo podľa skoro 40 % by sa mali aspoň zachovať dnešné štandardy.

Voliči KDH to podporujú najmenej

Mimovládka o tom informovala v súvislosti s vládnou novelou zákona o verejnom obstarávaní od ministerstva investícií, ktorú poslanci v stredu aj schválili.

Viac ako 10 % respondentov v spomínanom prieskume si vybralo odpoveď, že ku korupcii prichádza už len výnimočne, a preto by sa už mohli pravidlá obstarávania uvoľniť, štátna a verejná kontrola už nie je potrebná v takom rozsahu. Odpovedať nevedelo 9,4 % oslovených.

Spomedzi voličov parlamentných strán si uvoľnenie pravidiel najčastejšie vedeli predstaviť podporovatelia SNS (16,5%), SaS (15,3%) a Smeru (11%). Najmenej túto ideu podporujú voliči KDH, iba 2,9 % z nich.

„Z hľadiska parlamentných blokov však rozdiely veľké nie sú, uvoľňovanie pravidiel obstarávania si želá 10,8 % koaličných a 8,9 % opozičných voličov,“ uviedla projektová koordinátorka Transparency Dominika Iršová.

Vypadnú najmä zákazky miest a obcí

Schválené zvýšenie limitu pre obstarávanie bez súťaže na 50-tisíc eur môže podľa mimovládnej organizácie znamenať, že spod verejnej kontroly vypadnú najmä zákazky miest a obcí v hodnote desiatok miliónov eur ročne.

Napríklad mesto Trenčín vlani podľa centrálneho registra zmlúv uzatvorilo podľa pravidiel zákona o verejnom obstarávaní 143 zmlúv, z nich 86, čiže 60 % práve v rozpätí od 10- do 50-tisíc eur.

Tieto zmluvy v celkovom objeme cez 2,1 milióna eur majú po novom spod obstarávania vypadnúť. V prípade Ružomberka by išlo za minulý rok o 70 % zmlúv, v Snine okolo 40 %.

Drahšie a horšie služby

Znižovať sa má aj transparentnosť pri zákazkách na stavebné práce a ďalšie služby. Obstarávatelia, poznamenala Transparency, naozaj budú môcť konať rýchlejšie, pretože sa zmenší okruh tých, ktorí o plánovaných verejných investíciách budú vedieť.

„Hospodárska súťaž je ale základom nielen pre nižšie ceny, ale aj pre kvalitu služieb. V praxi teda hrozí veľké riziko, že za rýchlejšie rozdeľovanie zákaziek dostaneme drahšie a horšie služby, aj horšie podnikateľské prostredie,“ upozornila mimovládka.

Obavy podľa nej vyvoláva aj zužovanie rozsahu na podávanie námietok a iných revíznych prostriedkov.

Viac k témam: Korupcia, Prieskum, Verejné obstarávanie
Zdroj: SITA.sk – Pravidlá verejného obstarávania a kontrola by sa nemali uvoľňovať, myslí si veľká väčšina účastníkov prieskumu © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Hlas podporuje mier na Ukrajine, ale taký, ktorý podľa Tomáša rešpektuje územnú celistvosť

Hlas taktiež jasne povedal, že SR musí byť súčasťou Európskej únie a NATO.

29 minút ago

Gareth Southgate doviedol Angličanov do ďalšieho semifinále, na postup cez Švajčiarov potrebovali však rozstrel

Na postup cez Švajčiarov vo štvrťfinále museli ísť až do penaltového rozstrelu.

30 minút ago

Ruské útoky za uplynulý deň pripravili o život osem civilistov, obete hlásili v štyroch oblastiach

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson.

1 hodinu ago

Muž bez oblečenia a s vlčiakom vyšiel z tmavého lesíka a rozrušil obyvateľov Košíc. Povedal, že je v nebezpečenstve: „Ako z hororu!“ opisujú Košičania

V neskorých nočných hodinách na parkovisku nad Exnárovou ulicou v Košiciach došlo k nezvyčajnému a…

2 hodiny ago

Tenisová dvojhra žien pokračuje na Wibledone bez svetovej jednotky Swiatekovej, nestačila na Putincevovú

Dvadsaťdeväťročná moskovská rodáčka síce prehrala prvý set 3:6.

3 hodiny ago