Categories: Ekonomika

Práca namiesto dávok je nesystémové opatrenie a podľa odborárov nebude motivovať ľudí k zamestnaniu (video)

8.7.2024 (SITA.sk) – Opatrenia na krátenie dávky v hmotnej núdzi nebudú motivovať k zamestnaniu a ohrozia sociálne začlenenie, tvrdia odborové zväzy.

Ministerstvo práce minulý týždeň predstavilo rámec opatrení na krátenie až odobratie dávky v hmotnej núdzi v prípade, že nezamestnaný odmietne relevantnú pracovnú ponuku.

Zabezpečenie základných životných podmienok

Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky (KOZ SR) považuje tieto opatrenia za nesystemové a požaduje koncepčné riešenia. „Len konštruktívny a odborný sociálny dialóg prispieva k prijímaniu najlepších politík v prospech občanov,“ uviedla prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Konfederácia zdôrazňuje, že dávka v hmotnej núdzi prioritne slúži na zabezpečenie základných životných podmienok, ako je jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie. Súčasná výška dávky 84,90 eur mesačne nepostačuje ani na základné životné potreby.

„Nízka suma dávky negarantuje základné životné podmienky a odobratie dávky môže ešte viac prehĺbiť sociálne vylúčenie a chudobu,“ dodala Uhlerová.

Potreba zlepšenia aktivačných opatrení

Podľa KOZ SR sociálne vylúčenie a chudoba sťažujú nájsť a udržať si prácu. Krátenie dávok neslúži na aktiváciu nezamestnaných, ale na poskytovanie záchrannej sociálnej siete. „Navrhovaný rámec opatrení stigmatizuje určité skupiny obyvateľstva, najmä marginalizované rómske komunity,“ dodala Uhlerová.

KOZ SR upozorňuje aj na potrebu zlepšenia aktivačných opatrení pre znevýhodnené skupiny, vrátane starších ľudí. Efektívne politiky zamestnanosti by mali pozitívne zasiahnuť najmä znevýhodnených uchádzačov a zaistiť ich dlhodobú uplatniteľnosť na trhu práce. „Chýba trvalé financovanie politík zamestnanosti nezávislé od európskych financií,“ upozornila Uhlerová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Tlačová beseda ministra Tomáša na tému Práca namiesto dávok (fotografie)

Dlhodobé naviazanie na európske zdroje podľa jej slov ohrozuje udržateľnosť opatrení. „Sociálny systém nemá byť trestajúci, ale má garantovať záchrannú sieť. Naopak, dobre nastavené politiky zamestnanosti môžu odľahčiť sociálny systém,“ dodala Uhlerová.

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi predstavujú podľa KOZ SR len zanedbateľnú časť z celkového počtu prijímateľov sociálnych dávok.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Dávky v hmotnej núdzi, Prezident Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR), Sociálne, Sociálne dávky
Zdroj: SITA.sk – Práca namiesto dávok je nesystémové opatrenie a podľa odborárov nebude motivovať ľudí k zamestnaniu (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Toto mnoho žien poteší! Vedci tvrdia, že ženy s veľkým pozadím sú chytrejšie a…

Výskumy poukazujú na prekvapivé spojenie medzi tvarom ženského tela a zdravím. Výsledky naznačujú, že ženy…

3 hodiny ago

Jovinečkova netradičná ponuka práce vyvolala rozruch: Výpomoc do kuchyne zháňa za plat, že aj učitelia či lekári môžu závidieť!

Filip Jovanovič, známy na sociálnych sieťach ako Jovinečko, spôsobil nedávno veľký rozruch svojou nezvyčajnou pracovnou…

4 hodiny ago

Za kultúru sa bude protestovať v 14 mestách na Slovensku, situácia je podľa organizátorov alarmujúca

Ku Kultúrnemu štrajku sa pridalo aj niekoľko desiatok zamestnancov Ministerstva kultúry SR.

6 hodín ago

Absencia predsedu parlamentu je podľa politológa zlým signálom. Danko chce väčší kus z koláča, než na aký má nárok

Postoj Šutaja Eštoka je nepochopiteľný. Namiesto toho, aby o post zabojoval, zložil zbrane a ustúpil,…

7 hodín ago

Blanár rokoval s ukrajinským ministrom zahraničia, dotkli sa aj problematiky dodávok ropy (video)

Sybiha vyjadril Slovensku súcit v súvislosti s povodňami a ponúkol i pomoc.

7 hodín ago