Poslankyne PS chcú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím

Na rokovanie Národnej rady SR predložili novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

5.9.2024 (SITA.sk) – Poslankyne Veslárová a Petrík navrhujú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím.

Poslankyne z klubu Progresívne Slovensko (PS) Veronika Veslárová a Simona Petrík predložili na rokovanie Národnej rady SR novelu zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

Častejšie krátenie príspevkov na opatrovanie

Návrh reaguje na súčasnú situáciu, kde vyššie invalidné dôchodky a vianočné príspevky spôsobujú častejšie krátenie peňažných príspevkov na opatrovanie. Podľa súčasnej právnej úpravy sa príspevok znižuje, ak príjem opatrovanej osoby presiahne dvojnásobok sumy životného minima.

Pre nezaopatrené deti s ťažkým zdravotným postihnutím platí hranica trojnásobku životného minima. Podľa dostupných informácií z úradov práce, sociálnych vecí a rodiny zo 100 prípadov sa peňažné príspevky na opatrovanie krátia v 20 prípadoch.

Príjem osoby s ťažkým zdravotným postihnutím

Navrhovaná úprava úplne vypúšťa pravidlo, podľa ktorého sa znižuje príspevok na opatrovanie, ak je príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima.

Predkladateľky zároveň navrhujú, aby sa pri opatrovaní osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorou je nezaopatrené dieťa, znižoval príspevok až vtedy, ak spoločný príjem domácnosti presiahne štvornásobok sumy životného minima.

Odkázanosť na príspevok

Opatrovatelia síce podľa zákona o peňažných príspevkoch môžu popri opatrovaní pracovať, ale drvivá väčšina z nich výkon iného zamestnania popri opatrovaní nestíha, pretože opatrovaná osoba s ťažkým zdravotným postihnutím si vyžaduje takmer celodennú starostlivosť. Odľahčovacia ani opatrovateľská služba nefungujú dostatočne, a tak sú ťažko zdravotne postihnutí/é odkázaní/é na tento peňažný príspevok,” uvádzajú poslankyne v dokumente.

Úprava zákona je reakciou na alarmujúcu situáciu ohrozených skupín, najmä rodín s deťmi s ťažkým zdravotným postihnutím. Predkladateľky predpokladajú negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. Celkový finančný dopad týchto opatrení pri aktuálnych výškach príspevku dosiahne 60 až 95 miliónov eur ročne, z toho časť týkajúca sa nezaopatrených detí najviac 24 miliónov eur.

Viac k témam: Novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, Opatrovateľský príspevok, Zdravotne postihnutí
Zdroj: SITA.sk – Poslankyne PS chcú zmierniť krátenie príspevkov pre opatrovateľov osôb s ťažkým zdravotným postihnutím © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.