Categories: Ekonomika

Penzisti dostanú 13. dôchodok už v júli, reakciu na infláciu odobrila aj prezidentka

17.5.2022 (Webnoviny.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová dnes podpísala šesť zákonov, vrátane novely zákona o 13. dôchodku. Informoval o tom Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta. Trinásty dôchodok dostanú penzisti zo Sociálnej poisťovne už v júli tohto roka.

Reakcia na rekordnú infláciu

Nepôjde tak o predvianočnú dávku, ktorú im poisťovňa v minulých rokoch vyplácala až v novembri. Skorším vyplatením trinástej penzie vláda reaguje na rekordnú infláciu na Slovensku, ktorá v marci medziročne presiahla 10 percent.

Suma trinásteho dôchodku predstavuje od 50 eur do 300 eur. Trinástu penziu v maximálnej výške 300 eur dostávajú tí poberatelia dôchodku, ktorých dôchodok nepresahuje výšku životného minima. Aktuálne ide o sumu 218,06 eura, od júla by sa však mala suma životného minima zvýšiť. Výška trinástej penzie sa počíta podľa zákonom stanoveného vzorca.

Penzisti s najvyššími dôchodkami dostanú najmenej

Čím je mesačný dôchodok vyšší, tým je trinásta penzia nižšia. Penzisti s najvyššími dôchodkami dostávajú trinástu penziu v sume 50 eur. V novembri minulého roka išlo o tých dôchodcov, ktorých penzia presiahla 912,50 eura.

Nárok na trinásty dôchodok majú poberatelia starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov, ako aj poberatelia vdovských, vdoveckých a sirotských penzií. Výdavky na vyplácanie trinástych dôchodkov podľa ministerstva práce a sociálnych vecí dosiahnu približne 301,2 milióna eur. Pri predpokladanom počte 1,44 milióna poberateľov dôchodkových dávok suma trinásteho dôchodku dosiahne v priemere 210 eur.

Prezidentka Čaputová podpísala aj novelu zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti s COVID-19, či novelu zákona o cestnej premávke.

Viac k témam: Dôchodky, Trinásty dôchodok
Zdroj: Webnoviny.sk – Penzisti dostanú 13. dôchodok už v júli, reakciu na infláciu odobrila aj prezidentka © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

V procese s príbuzným exministra Žigu majú odznieť záverečné reči, podnikateľ vinu odmieta

Samosudca Milan Cisárik ešte vo februári vo veci ukončil dokazovanie. Viac

47 minút ago

Slovenské tenistky si vybojovali postup na finálový turnaj do Sevilly, rozhodujúci bod proti Slovinkám získala Jamrichová (foto)

Iba 16-ročná Jamrichová vo svojom druhom zápase v tímovej súťaži PBJK dosiahla druhé víťazstvo. Viac

2 hodiny ago

Muž polial benzínom a zapálil bránu Úradu vlády, súd rozhodol o jeho väzobnom stíhaní

Páchateľ je obvinený z trestného činu výtržníctva v súbehu s trestným činom poškodzovania cudzej veci. Viac

3 hodiny ago

Neznámy páchateľ útočil nožom v obchodnom centre, na smrť dobodal šiestich ľudí (video)

Zasahujúca policajtka zachránila množstvo ľudských životov. Viac

4 hodiny ago

Nie je tu žiadny vzťah nadradenosti ani podradenosti, hovorí Fico o Pellegrinim. Premiér sa vyjadril aj k Trestnému zákonu

Ústavný súd SR musí podľa premiéra povedať, čo je ústavné a čo nie v novele…

5 hodín ago