Osobné bankroty v júli na Slovensku klesli. Takmer dve tretiny dlžníkov boli muži

Najstarším dlžníkom v júli bol 80-ročný muž, zatiaľ čo najstaršia žena mala 77 rokov.

18.8.2024 (SITA.sk) – Tohtoročný júl priniesol pokles v počte osobných bankrotov na Slovensku. Celkovo využilo tento inštitút 756 občanov, čo predstavuje po slabšom januári a marci tretí najnižší mesačný počet v tomto roku.

„V máji spadlo do bankrotu 937 ľudí, v júni 850 a v júli 756. Aj keď celkové čísla klesajú a v niektorých mesiacoch naopak rastú, vidíme pokračovanie určitých trendov,“ uviedla hlavná analytička CRIF – Slovak Credit Bureau Jana Marková.

Dominovali muži

Z celkového počtu bankrotov pripadalo 465 na mužov a 291 na ženy. U mužov dlhodobo dominuje veková skupina 30 až 39 rokov, čo sa potvrdilo aj v júli. V tejto vekovej kategórii bolo 141 dlžníkov. U žien je to skupina 40 až 49 rokov, ktorá bola najčastejšia v piatich zo siedmich mesiacov tohto roka. Tieto údaje podľa Markovej dokazujú, že finančné problémy zasahujú najmä ľudí v produktívnom veku.

Osobné bankroty sa však nevyhýbajú ani seniorom. Najstarším dlžníkom v júli bol 80-ročný muž, zatiaľ čo najstaršia žena mala 77 rokov.

„Finančné problémy môžu postihnúť ľudí v každom veku a aj starší ľudia čelia ekonomickým výzvam, ktoré môžu viesť k osobnému bankrotu. Zaznamenali sme aj unikátny prípad manželského páru šesťdesiatnikov s bydliskom na miestnom úrade. Takéto prípady poukazujú na komplexnosť problému osobných bankrotov a jeho dopad na rôzne vekové skupiny,“ doplnila Marková.

Len malé množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí

Už tradične je medzi bankrotujúcimi len malé množstvo vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V júli zbankrotovalo 13 vysokoškolsky vzdelaných mužov a deväť žien. Až 97 % dlžníkov bolo bez vysokoškolského vzdelania. Z analýzy CRIF ďalej vyplýva, že 85 dlžníkov, čo predstavuje vyše 11 % z celkového počtu, boli ľudia bez domova.

Bankroty postihli aj sedem manželských párov a 14 ľudí s príbuzenskými väzbami. Z regionálneho hľadiska dominoval už tretí mesiac po sebe Prešovský kraj so 134 bankrotmi, nasledovaný Košickým a Bratislavským krajom.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje prevádzku slovenských úverových registrov, bankového aj nebankového. Vznikla v roku 2004. Jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtým najväčším prevádzkovateľom úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

Viac k témam: Bankrot, Osobný bankrot
Zdroj: SITA.sk – Osobné bankroty v júli na Slovensku klesli. Takmer dve tretiny dlžníkov boli muži © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.